Germania, confruntată cu o "catastrofă națională"

185

Articole recomandate

Mii de salvatori, militari și voluntari luptă, în Germania, împotriva celor mai grave inundații din ultimii peste zece ani, calificate drept o "catastrofă națională" de către o deputată CSU, după ce au antrenat evacuarea a mii de persoane.

Nivelul fluviului Elba, la Magdeburg, a atins 7,45 metri, duminică dimineața, cu doi metri peste nivelul obișnuit și mai mare decât la ultimele inundații importante, în 2002, au anunțat autoritățile locale. Aproape 3.000 de locuitori au fost evacuați din cartierul Rothensee, unde sute de militari acționau la consolidarea unui dig de protecție a unei instalații electrice cruciale, cu scopul de a împiedica noi întreruperi ale curentului în oraș.

Alte cartiere au fost evacuate în apropiere de Barby, la confluența Elbei cu râul Saale. La câțiva kilometri depărtare, o parte a celor aproximativ 8.000 de locuitori din Aken și-au părăsit domiciliul la bordul unor vehicule militare sau ambulanțe.

Președintele german Joachim Gauck a efectuat, duminică, vizite în orașe afectate de inundații, în Saxonia și Saxonia-Anhalt și a participat la o slujbă religioasă alături de salvatori și locuitori din Halle.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a pregătit o reuniune de criză cu conducători din landuri, în vederea discutării repartiției costurilor inundațiilor, scrie cotidianul german Leipziger Volkszeitung.

"Ne confruntăm cu o catastrofă națională", a declarat Gerda Hasselfeldt, o deputată din cadrul partidului conservator CSU din Bavaria, altă regiune dur afectată de inundații.

Orașul bavarez Passau a fost afectat în urma creșterii nivelului apelor Dunării și a doi afluenți ai acesteia, care se întâlnesc în acest oraș, la frontiera cu Austria. Revărsarea a lăsat, săptămâna trecută, mii de clădiri în noroi.

v v v

Nivelul apelor Dunării a ajuns la 8,91 de metri, luni dimineață, la Budapesta, doborând recordul de 8,60 de metri din 2006, însă acesta a început să scadă în cursul nopții de duminică spre luni. Nivelul apelor Dunării a început să scadă la Budapesta în jurul orei 04.00, fiind de 8,89 de metri la ora 07.00.

Viitura era așteptată, ieri seară, în Dunaujvaros, la sud de capitală, urmând ca în această dimineață să ajungă la Paks.

Nivelul ridicat al apelor Dunării la Budapesta a determinat închiderea drumurilor de pe malurile fluviului și a perturbat transportul în comun.

Premierul Viktor Orban a decretat situație de urgență în zonele afectate de inundații, de-a lungul Dunării, încă de săptămâna trecută. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5468 secunde