Video GALERIE FOTO-VIDEO / Haos și panică pe aeroportul din Kabul: oamenii vor cu disperare să plece

506

Articole recomandate

Talibanii au cucerit cu ușurință capitala afgană Kabul, au instaurat un nou guvern și au anunțat din palatul prezidențial că „războiul s-a încheiat”. În acest timp, mii și mii de afgani au luat cu asalt aeroportul ca să părăsească țara. Consiliul de Securitate ONU se reunește astăzi de urgență.


Aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul a fost luat cu asalt, duminică seara, de mii de oameni care încearcă să scape din capitala Afganistanului, după ce talibanii au ocupat orașul.


Cetățenii afgani și străinii s-au grăbit să iasă din orașul afgan Kabul. Mai multe clipuri video arată oameni panicați pe pista aeroportului, care încercau să urce în avioane.


Majoritatea diplomaţilor occidentali au părăsit capitala Kabul, a declarat luni un oficial american, după ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului.


Oficialii americani au declarat că diplomaţii au fost transportaţi către aeroport de la ambasada din districtul Wazir Akbar Khan.


În urma fugii președintelui Ashraf Ghani din Afghanistan, guvernul afgan a căzut, iar talibanii au preluat complet controlul țării.


Aceștia au cucerit duminică, 15 august, capitala Kabul după zece zile în care au acaparat cu ușurință restul țării.


Pentagonul a autorizat duminică seară un număr suplimentar de 1.000 de soldați americani pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor SUA și a afganilor care au lucrat pentru ei din Kabul.


Consiliul de Securitate al ONU, format din SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia și China, se va întâlni luni pentru a discuta situația din Afganistan.


Orice decizie a Consiliului se ia în unanimitate.


Situația din Afganistan s-a agravat în mod special în ultimele săptămâni, talibanii avansând spre marile orașe.


Duminică, mass-media și sursele au declarat că rebelii dețin controlul asupra tuturor punctelor de trecere a frontierei.


Tot duminică, mai târziu, militanții au spus că au intrat în Kabul și că au preluat controlul asupra palatului prezidențial.


La rândul său, președintele afgan Ashraf Ghani a declarat că a părăsit țara „pentru a preveni masacrul”. În noaptea de duminică spre luni, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Muhammad Naim, a declarat că războiul din Afganistan s-a încheiat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6781 secunde