Fumatul și obezitatea, factori de risc ai cancerului renal

629
În România, mortalitatea prin cancer este în permanentă creștere. Dintre toate tipurile de cancer, cancerul renal reprezintă doi la sută din totalul cazurilor de cancer la adulți. Afecțiunea este asimptomatică, astfel că depistarea bolii se face în stadii avansate, când este deja răspândit în organism.

Până în prezent opțiunile de tratament din întreaga lume au fost limitate, deoarece aceste tumori sunt foarte rezistente la chimioterapie și la alte forme standard de tratament, cum ar fi terapia cu citokine.
Cancerul renal este cel mai adesea asimptomatic, astfel încât depistarea bolii se face în stadii avansate, când cancerul s-a răspândit deja.
Ca factori de risc sunt citați fu-matul și obezitatea. Există și câ-teva tipuri de cancer renal ereditar, cea mai comună formă fiind boala von Hippel-Lindau (VHL), cauzată de o mutație a unei gene.

Carcinomul renal, a șasea cauză de mortalitate prin cancer
Cancerul renal apare la populația peste 40 de ani, cele mai afectate decade de vârstă fiind 60-70 de ani, numărul bărbaților afectați fiind cu aproximativ 50% mai mare decât cel al femeilor.
Carcinomul renal reprezintă a șasea cauză de mortalitate prin cancer, totalizând 2,3% dintre toate decesele de cauză canceroasă și circa 100.000 de decese anuale în întreaga lume.
85% din totalul cancerelor renale sunt carcinoame cu celule clare. Supraviețuirea la pacienții cu carcinom renal depinde de stadiul bolii. Dacă în stadiile incipiente (stadiul I,II, III) supraviețuirea la cinci ani este cuprinsă între 59% - 95%, în stadiul metastatic (stadiul IV) ea este doar de 20%. Pacienții cu stadiul IV au cel mai prost prognostic de supraviețuire, aceasta fiind, în medie, de circa șase - zece luni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6196 secunde