Franța, criticată pentru posibilul rol în transferul jihadiștilor în Irak

199
Franța, criticată pentru posibilul rol în transferul jihadiștilor în Irak - franta-1565725341.jpg

Articole recomandate

Un anchetator al ONU a criticat, ieri, Franța pentru posibilul său rol în transferul a șapte suspecți jihadiști din Siria în Irak, dar Parisul a respins preocupările ei drept speculații, relatează Reuters.


Investigatorul ONU pentru execuții extrajudiciare Agnes Callamard a declarat că șapte cetățeni francezi au fost arestați de forțele kurde și trimiși în Irak în februarie "în urma unei presupuse cereri a guvernului francez sau cu posibila sa implicare".
După ce ar fi fost torturați în Irak, ei își așteaptă acum execuția pentru acuzații de terorism, a precizat Callamard într-un comunicat, cerând Franței să insiste pentru întoarcerea lor în țară, unde să fie supuși unui proces corect.
"Sunt deranjată în mod special de alegațiile că Franța ar fi putut să aibă un rol în acest transfer, date fiind riscurile implicate de tortură și proces incorect, precum și de probabilitatea de a primi pedeapsa cu moartea", a mai precizat Agnes Callamard.
Franța, care se opune pedepsei cu moartea, a declarat că investigatorul ONU nu a luat legătura cu autoritățile francez, așa cum este regula. Alegațiile "nu se susțin, sunt pure speculații și sunt numai ale ei", a precizat Ministerul de Externe francez.
Ministerul a reiterat poziția guvernului potrivit căreia cetățenii care s-au alăturat grupării Stat Islamic (SI), care a operat în Siria și Irak, ar trebui să fie judecați în apropierea locului în care crimele au fost comise.


"Autoritățile irakiene știu că Franța este împotriva pedepsei cu moartea, oriunde și în orice circumstanțe, și a cerut ca sentințele să nu fie executate", a mai precizat MAE francez.


În total, 11 suspecți jihadiști francezi au fost condamnați la moarte în Irak.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3946 secunde