Franța ar putea institui stare de urgență după violențele de sâmbătă din Paris

138
Franța ar putea institui stare de urgență după violențele de sâmbătă din Paris - 7393641530851715videofrantanoivi-1543752472.jpg

Articole recomandate

Emmanuel Macron a convocat o reuniune de urgență la Palatul Elysees, acolo unde vor discuta posibilitatea instituirii stării de urgență pentru a evita noi violențe precum cele de sâmbătă din Paris, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al executivului de la Paris, Benjamin Griveaux, a declarat că nu se exclude nicio variantă. "Christophe Castaner (ministrul de interne) a evocat starea de urgență. La această oră se desfășoară o reuniune cu președintele Republicii, cu premierul (Edouard Philippe) și ministrul de interne pentru a face mai întâi bilanțul zilei de ieri (sâmbătă) și a se vedea ce măsuri ar trebui luate pentru a evita astfel de evoluții, pentru că nu există nicio îndoială că fiecare weekend se transformă într-un protest și un ritual de violență", a afirmat același purtător de cuvânt. Acesta a fost al treilea weekend consecutiv în care protestatarii din mișcarea denumită "Vestele galbene" au organizat proteste, iar lucrurile au degenerat în violențe greu de imaginat și lupte de gherilă urbană. Conform poliției franceze, violențele de sâmbătă s-au soldat 133 de persoane rănite și au condus la reținerea a 412 de protestatari, dintre care 378 au fost plasați în arest preventiv. Dintre cei răniți 23 sunt reprezentanți ai forțelor de ordine, restul fiind protestatari.

Prefectura departamentului Haute-Loire, din orașul Puy-en-Velay, a fost incendiată în timpul unei adunări de protest a "Vestelor galbene", dar focul a fost "izolat" sâmbătă seară. Protestatarii au aruncat "proiectile aprinse de tipul cocteil Molotov" care declanșat focuri în prefectură și în alte sedii administrative vecine. Manifestanții au împiedicat inițial mașinile pompierilor să ajungă la incendii. Scurte ciocniri au avut loc cu forțele de ordine când manifestanții au pătruns în curtea prefecturii forțând grilajul, după care tractoarele au deversat aici cauciucuri pline cu bălegar. În cele din urmă ei au fost respinși în exterior. Emmanuel Macron a transmis sâmbătă că nu va accepta niciodată violența care a explodat sâmbătă la Paris în cursul unei manifestații a "Vestelor galbene", întrucât aceasta "nu are nimic de a face cu exprimarea unei furii legitime". "Nicio cauză nu justifică ca forțele de ordine să fie atacate, ca magazinele să fie jefuite, ca trecători sau jurnaliști să fie amenințați, ca Arcul de triumf să fie vandalizat", a adăugat președintele francez, la Buenos Aires, unde s-a încheiat summitul G20.

Citește întreaga știre: GALERIE FOTO/ Franța ar putea institui stare de urgență după violențele de sâmbătă din Paris. Mașini și clădiri au fost incendiate, iar sute de persoane au fost rănite


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2813 secunde