€ 4.7345
£ 5.2361
$ 4.2201

Fosta Catedrală „Sfânta Sofia” de la Istanbul ar putea deveni… Moscheea „Sfânta Sofia”

Ştire online publicată Marţi, 26 Martie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit, duminică, despre posibilitatea redenumirii fostei Catedrale patriarhale ortodoxe din Istanbul „Sfânta Sofia”, în prezent muzeu, în Moscheea „Sfânta Sofia”, după alegerile locale din 31 martie. 


Întrebat în timpul unui interviu televizat despre o posibilă intrare gratuită la muzeul „Sfânta Sofia”, șeful statului turc a răspuns: „Nu este imposibil. Dar nu o vom face sub numele de muzeu, ci Moscheea «Sfânta Sofia»”. 


Remarca sa a provocat un „oh” de surpriză din partea jurnalistei care i-a pus întrebarea la canalul TGRT Haber, notează France Presse. 


Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea la intrarea în Strâmtoarea Bosfor și Cornul de Aur, Catedrala „Sfânta Sofia” este în mod regulat obiectul unor polemici între creștini și musulmani care își dispută utilizarea ei. 
Această catedrală, în care erau încoronați împărații bizantini, a fost transformată în moschee în secolul al XV-lea, după cucerirea Constantinopolului de către otomani, în 1453.
 
Sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Ataturk, ea a fost dezafectată și transformată în muzeu pentru a fi - spune legea - oferit umanității. 
Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7443 secunde