Fost deputat moldovean, condamnat la 14 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Moscovei

128
Fost deputat moldovean, condamnat la 14 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Moscovei - puscarie-1520954917.jpg

Articole recomandate

Fostul deputat democrat în parlamentul de la Chișinău, Iurie Bolboceanu, acuzat de spionaj și trădare de patrie, a fost condamnat la 14 ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis și cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 4 ani, informează marți Unimedia.


Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.


Ancheta care l-a vizat pe Iurie Bolboceanu a fost efectuată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova.


În cadrul procesului a fost stabilit faptul ca ex-deputatul a fost racolat de către un asistent al atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar este de fapt ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse (GRU), serviciul de spionaj militar rus.


Astfel, în perioada 05 octombrie 2016 - 17 martie 2017, condamnatul a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul GRU și, urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules și livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.


Informațiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră culese de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități ale persoanelor cu funcții înalte în stat promotori ai reformelor politice, evoluții tactice a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE, informații detaliate referitoare la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, precum și informații cu potențial strategic, toate pasibile a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.


Potrivit circumstanțelor cauzei penale, au fost stabilite elemente certe ale acțiunilor și practicilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea unor întâlniri sistematice și clandestine, aplicarea de metode și tehnici speciale de contrafilaj, utilizarea unor canale de legătură securizate și ascunse, oferirea de recompense bănești pentru sarcinile îndeplinite.


Sentința poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.


Anterior, Ziarul de Gardă scria despre faptul ca ședințele de judecată împotriva fostului deputat ar fi avut loc fără martori, iar avocatul acestuia susținea că "tergiversarea cazului este cauzată de agenții statului".


Cazul este relatat și de agenția de presă AFP, care precizează că Iurie Bolboceanu a fost deputat în parlamentul Republicii Moldova în perioada 2001-2005 și 2010-2014, fiind arestat în acest dosar în martie 2017.


În luna mai a anului trecut, Republica Moldova a expulzat cinci diplomați ruși, fără a preciza motivele. Rusia a ripostat imediat, expulzând la rândul său cinci diplomați moldoveni.


Potrivit Agerpres.ro, Republica Moldova este împărțită astăzi între susținătorii unei apropieri de Moscova, care, în noiembrie 2016, l-au adus la președinția republicii pe Igor Dodon, și cei care doresc o integrare în UE, printre care se numără membri ai actualului guvern de la Chișinău.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0436 secunde