Fidel Castro a murit. Anunțul a fost făcut de fratele lui: "Comandantul Revoluției cubaneze a decedat"

712
3

Articole recomandate

Fidel Castro a murit. Liderul istoric al Cubei avea 90 de ani. Actualul președinte al Cubei, Raul Castro, a fost cel care a făcut anunțul, informează presa oficială din Cuba, citată de CNN Español. Fidel Castro a fost liderul Revoluției Cubaneze, a deținut funcția de premier al Cubei în perioada 1959-1976 și de președinte, între 1976 și 2008.

"Comandantul Revoluției cubaneze a decedat vineri la ora 22.29" (sâmbătă, 5.29, ora României), a anunțat Raul Castro într-un discurs transmis în direct la televiziunea publică din Cuba.

Deși retras din viața publică, Fidel Castro a rămas o sursă de inspirație pentru nucleul dur al Administrației socialiste de la Havana, condusă de fratele său, Raul Castro.

Politician revoluționar marxist-leninist, Fidel Castro a condus Cuba ca prim-ministru în perioada 1959-1976, iar apoi ca președinte, din 1976 până în 2008. În 2008, i-a predat puterea fratelui său, Raul Castro.

"Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinerețe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înțeleg realitățile din jurul meu", scria Fidel Castro la un moment dat, notează BBC.


În luna aprilie, într-o rară apariție publică, Fidel Castro declara: "În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorții. În curând, voi fi ca toți ceilalți".

Autoritățile cubaneze susțin că Fidel Castro a reușit să supraviețuiască la 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat.


Fidel Alejandro Castro Ruz, născut pe 13 august 1926 în orașul cubanez Birán, a preluat puterea în Cuba în anul 1959, menținându-se în fruntea Administrației de la Havana timp de 49 de ani, profitând de charismă pentru a impune un regim socialist considerat autoritarist. Fidel Castro a fost unul dintre personajele-cheie ale Războiului Rece, remarcând-se prin antagonismul puternic față de Statele Unite, prin colaborarea cu Rusia și prin influențarea mișcărilor politice marxiste din America Latină și din Africa.

Transformând Cuba dintr-un spațiu al americanilor bogați într-un simbol de rezistență față de Washington, Fidel Castro a rezistat la putere pe durata mandatelor a nouă președinți americani.

Fidel Castro a reușit să blocheze complotul CIA numit "Golful Porcilor" în anul 1961, evitând și numeroase tentative de asasinat.

Alianța lui cu Moscova a generat Criza Rachetelor în anul 1962, o perioadă de tensiuni intense cu Statele Unite timp de 13 zile care aproape a generat un război nuclear.

Din cauza deteriorării stării de sănătate, Fidel Castro i-a cedat puterea fratelui său, Raul Castro, în mod provizoriu în 2006, apoi definitiv în 2008.

Raul Castro a introdus o serie de reforme specifice economiei de piață și a acceptat normalizarea relațiilor cu Statele Unite, după zeci de ani de ostilități.



Comentează știrea

sever
26 noiembrie 2016
MARE CACAT

coreanul sa-l urmeze,Putin asijderea si toti comunistii. nu stiu daca Dumnezeu o sa-l absolvE, insa sper sa-l puna alaturi de Hitler,lenin,stalin,dej,napoleon ,nero & CO

PCR
27 noiembrie 2016
Un mare Patriot !

Ca si Ceausescu de altfel , uitati-va ca s a ales din tarisoara asta in asa zisa democratie ....praful si pulberea !

8 decembrie 2016
http://www.cugetliber.ro

Sunt o persoană care octroies împrumuturi pentru persoane au nevoie și care nu au favoarea băncii, în ordine rezolva problemele financiare sau de a realiza proiectele lor. Sunt un expert financiar capabil să împrumute ceea ce ai nevoie și cu condiții care fac viața mai ușoară. Fac împrumuturi cu o rată 3% de interes. Contactați-mă și lasă-mă să știu suma doresc să împrumute, iar termenul de rambursare EMAIL: [email protected]

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5683 secunde