Video Fenomen spectaculos pe cer, deasupra vulcanului din La Palma, după erupție

141
Fenomen spectaculos pe cer, deasupra vulcanului din La Palma, după erupție - lapalma3-1633525944.jpg
După erupțiile din ultimele zile ale vulcanului din La Palma, pe cer a apărut un fenomen spectaculos.


Deasupra conului vulcanului din insulele Canare a fost observată o formațiune circulară de nori. Aceasta a stârnit atât interesul meterorologilor, cât și al publicului larg.

Norii sunt așezați în cercuri concentrice. Modul în care aceștia arată seamănă cu undele care se formează când aruncăm o piatră în apă.


Potrivit Antena3.ro, fenomentul se numește inversiune termică și se formează când o masă de aer cald este împinsă în sus și întâlnește un alt strat de aer cald, deasupra suprafeței pământului, scrie Daily Mail.

Se întâmplă atunci când aerul cald împins în sus întâlnește un alt strat de aer cald. În mod normal, aerul fierbinte se ridică de la suprafața Pământului până la un strat rece din troposferă - cel mai jos strat al atmosferei.

Comutarea straturilor respective este determinată de inversiunea termică. Astfel se creează un pachet de aer cald, prins între două mase de aer rece, una la baza solului și cealaltă în vârful troposferei.


Oamenii de știință estimează că vulcanul a produs până acum aproximativ 80 de milioane de metri cubi de piatră topită. Erupțiile au început la data de 19 septembrie și au fost însoțite de numeroase cutremure.

În La Palma, erupția vulcanică a aruncat fum și cenușă la intensități variate în stratul de aer cald. Acesta a tras norii într-o undă, la fel ca modelul creat de o pietricică care cade în apă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.413 secunde