După adoptarea noii Legi a educației

Experți ai Comisiei de la Veneția, în Ucraina

135
Experți ai Comisiei de la Veneția, în Ucraina - experti-1509025208.jpg

Articole recomandate

O delegație de experți ai Comisiei de la Veneția va efectua o vizită în Ucraina, în zilele de 31 octombrie și 1 noiembrie, pentru a examina situația creată după adoptarea noii Legi a educației, al cărei articol 7 - potrivit reprezentanților minorităților naționale - îngrădește substanțial dreptul elevilor la studiul în limba maternă, relatează BucPress.

În acest sens, ministrul Educației ucrainean, Lilia Grinevici, a declarat, într-o conferință de presă la Kiev, că va avea o întâlnire cu această echipă de experți ai Comisiei de la Veneția și că le va explica prevederile articolului 7 (despre limba în care va decurge procesul de învățământ) din noua lege.

Ea a mai spus că experții Comisiei de la Veneția vor avea întâlniri și cu reprezentanți ai minorităților naționale din Ucraina, cu deputați ai Radei Supreme (parlamentul unicameral), cu miniștri etc.

La 20 octombrie, ministrul Educației ucrainean a efectuat o vizită de lucru la Cernăuți, în cadrul căreia s-a întâlnit cu oficialități regionale, precum și cu profesori, elevi și studenți etnici români din nordul Bucovinei. Atât liderii asociațiilor național-culturale românești din regiunea Cernăuți, cât și părinții elevilor de la Gimnaziul nr. 6 "Alexandru cel Bun" cu predare în limba română din Cernăuți și-au exprimat nemulțumirea profundă față de noua Lege a educației, apreciind că prevederile ei restrâng drepturile minorităților naționale la studiul în limba maternă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6546 secunde