Când plămânul nu mai suportă atacul nicotinei

Expectorația cu sânge poate indica o boală pulmonară gravă

33926
1

Articole de la același autor

"Când o să mă simt rău, n-o să mai fumez!" - asta își spun fumătorii, de cele mai multe ori. Multe persoane renunță la fumat atunci când plămânul dă semne că nu mai rezistă atacului nicotinei. Sfatul medicului – renunțați la fumat înainte ca plămânul să tragă un semnal de alarmă, pentru că poate fi prea târziu.

Mai întâi apare tusea. La început nu te supără, apoi devine enervantă, iar în final obișnuință. Pentru mulți fumători, tusea nu mai este motiv de îngrijorare, ci rutină. Pentru a renunța la țigări, ei așteaptă semne mult mai grave. Când apare expectorația cu sânge, însă, fumătorii se sperie cu adevărat.
Medicii spun că sub nicio formă un fumător nu trebuie să aștepte să aibă simptome de acest fel pentru a renunța la țigări, pentru că expectorația cu sânge (hemoptizia) este, de cele mai multe ori, asociată unor boli foarte grave, așa cum este cancerul pulmonar.
De obicei, apare după tuse, odată cu eliminarea secrețiilor bronhice.
Este asociată tuberculozei, abceselor pulmonare, cancerului pulmonar, emfizemului pulmonar (dilatarea forțată a alveolelor pulmonare provocată de pierderea elasticității țesutului), stenozei mitrale (afecțiune care constă în îngroșarea valvei mitrale a inimii). Medicii avertizează că nu orice tuse cu sânge este hemoptizie. Adeseori, sângele scuipat provine din gât, nas sau gingii.
Dr. Emanoil Vasiliu, medic primar pneumolog, ne-a explicat că hemoptizia poate să fie minimă, cu firișoare de sânge în salivă, medie, când bolnavul elimină picături de sânge, sau masivă, atunci când pacientul varsă sânge, ceea ce înseamnă că suferă de o afecțiune pulmonară foarte gravă.
Dacă bolnavul ignoră expectorația cu sânge, situația se poate agrava și poate apărea hemoptizia masivă, situație în care se rup vasele din vecinătatea bronhiilor, hemoragia este puternică, iar bolnavul se îneacă cu propriul sânge și poate chiar deceda.
Hemoptizia poate apărea pe neașteptate, precedată de obicei de senzație de căldură în piept, gust ușor metalic, sărat, gâdilitură laringiană, iar apoi tuse. Bolnavul prezintă o criză de tuse, în cursul căreia elimină brusc sânge.
Fumatul este unul dintre factorii principali care duc la apariția bolilor asociate hemoptiziei. Tocmai de aceea, bolnavul trebuie să renunțe neapărat la țigari și să se prezinte neapărat la medic, chiar dacă este vorba despre o hemoptizie medie. Medicul îi poate recomanda teste de laborator, o radiografie a toracelui sau chiar o bronhoscopie, pentru a depista cauza care a dus la apariția expectorației cu sânge.

Comentează știrea

Elena
28 ianuarie 2016
expectoratie

Si eu sunt fumatoare. Dupa un tratament de bronsita acuta cu siropul Prospan, ridiche cu miere, comprese si inhalatii m-am lasat de fumat. Am inceput sa expectorez niste chestii gri cu un tent roz. M-am speriat si am fost la medic. Mi-a spus ca e din cauza ca m-am lasat de fumat si ca vor trece dupa o perioada. Sper sa fie asa!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9877 secunde