Europa insistă: Teheranul trebuie să respecte acordul nuclear

217
Europa insistă: Teheranul trebuie să respecte acordul nuclear - ddd-1579004820.jpg

Articole recomandate

Franța, Germania și Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declanșat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevăzut în text, pentru a constrânge Teheranul să revină la respectarea angajamentelor asumate, au anunțat șefii celor trei diplomații, într-un comunicat comun emis marți, indicând însă că nu se alătură campaniei de presiune maximă purtate de SUA împotriva Republicii islamice, transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres. 'Nu acceptăm argumentul că Iranul este îndreptățit să-și reducă conformarea la JCPOA (acordul nuclear, n.red.)', afirmă miniștrii europeni, menținând că nu au altă alegere decât să declanșeze procedura care ar putea duce la sancțiuni din partea ONU.

În baza acordului semnat în 2105 la Viena, cunoscut ca Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), Iranul a convenit cu Franța, Germania, Marea Britanie, China, Rusia și SUA să-și limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancțiunilor.

În 2018, Trump a retras Statele Unite din acord. Puterile europene au declarat în mod repetat că sprijină înțelegerea, chiar dacă Teheranul a anunțat în această lună că nu mai respectă limitările privind îmbogățirea uraniului, dar va continua să continue cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

'Facem aceasta cu bună credință, cu obiectivul fundamental de a menține JCPOA și cu speranța sinceră de a găsi o cale de rezolvare a impasului prin dialog diplomatic constructiv, menținând în același timp acordul și rămânând în cadrele sale', adaugă comunicatul. 'Prin aceasta, țările noastre nu se alătură campaniei vizând exercitarea unei presiuni maximale asupra Iranului', mai afirmă miniștrii europeni. 'Având în vedere evenimentele recente, este cu atât mai important ca noi să nu adăugăm o criză a proliferării nucleare la actuala escaladare ce amenință întreaga regiune', se mai spune textul menționat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9673 secunde