Președintele Consiliului European, Donald Tusk:

"Este destul de posibil să nu existe un acord pe tema Brexit-ului"

170

Articole recomandate

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, ieri, că este încă destul de posibil să nu existe un acord pe tema Brexit-ului între Uniunea Europeană și Marea Britanie în momentul expirării termenului-limită pentru ieșirea britanicilor din blocul comunitar, în martie 2019, informează agenția EFE, consultată de Agerpres.

"Din nefericire, scenariul lipsei unui acord este încă destul de posibil, însă, dacă acționăm cu toții în mod responsabil, putem evita catastrofa", a declarat Donald Tusk. Totodată, el a apreciat că ar putea fi nevoie să fie organizat în luna noiembrie un summit european extraordinar consacrat Brexit-ului, pentru a se ajunge la un acord de "divorț" până la termenul stabilit.

28 de șefi de stat și de guvern din UE se reunesc, astăzi și mâine, la Salzburg (Austria), pentru a discuta despre faza finală a negocierilor de "divorț" și îndeosebi despre "posibilitatea de a organiza un nou Consiliu European în noiembrie", a spus Tusk, amintind că "divorțul" trebuie finalizat la timp pentru ca Marea Britanie să poată părăsi UE la data prevăzută, 29 martie 2019.

Liderii europeni vor discuta despre cum să organizeze faza finală a negocierilor și se vor concentra totodată pe găsirea unei poziții comune privind "caracterul și forma" declarației politice cu privire la relația pe care UE dorește să o aibă cu Marea Britanie post-Brexit. Totodată, liderii UE sunt chemați "să reconfirme" necesitatea unui mecanism "operațional din punct de vedere legal" pentru a se asigura că nu va exista o frontieră dură între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a UE.

★ ★ ★

Tot ieri, Donald Tusk le-a cerut statelor membre ale UE să lase la o parte resentimentele și să adopte o poziție constructivă pentru a găsi soluții comune în chestiunea migrației.

"Dacă unii doresc să rezolve criza, în timp ce alții doresc să profite de ea, aceasta va continua fără a fi rezolvată", a indicat Tusk, insistând că "misiunea de a pune capăt crizei migrației este o sarcină comună" a tuturor statelor și instituțiilor europene, după ce a constatat că în timpul acestei veri "au reapărut tensiunile" între partenerii comunitari din cauza venirii migranților în UE.

"Sper că la Salzburg vom reuși să punem capăt resentimentului reciproc și să revenim la o abordare constructivă", a subliniat președintele Consiliului European, apreciind că efortul comun a dat deja rezultate prin reducerea numărului migranților ajunși în UE la niveluri anterioare anului 2015, an în care s-a înregistrat un vârf al valului migrator. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.168 secunde