Eșec diplomatic. Tensiunile dintre China și Japonia se amplifică

504
Eșec diplomatic. Tensiunile dintre China și Japonia se amplifică - chinajaponia-1348691919.jpg
Miniștrii de externe japonez și chinez s-au întâlnit marți seară la ONU, la New York, pentru evocarea crizei din Marea Chinei de Est, care a dus la intensificarea tensiunilor dintre cele două țări, potrivit unor diplomați citați de AFP.


Koichiro Gemba și Yang Jiechi au reiterat revendicările țărilor lor cu privire la insulele disputate, au precizat diplomații respectivi.
Cei doi miniștri au avut o întâlnire de circa o oră, a confirmat pentru AFP un responsabil japonez.
Potrivit agenției oficiale chineze China Nouă, Gemba a insistat asupra dorinței Japoniei de a naționaliza trei insule ale arhipelagului, care au fost cumpărate de la proprietarul lor, în timp ce omologul său chinez a reafirmat că este vorba despre "o încălcare flagrantă a integrității teritoriale a Chinei". Potrivit agenției japoneze Kyodo, ministrul japonez a invitat China să dea dovadă de reținere, iar Gemba le-a spus jurnaliștilor că atmosfera întâlnirii a fost "sumbră". Întâlnirea a avut loc după o serie de întrevederi, marți, la nivel ministerial, la Beijing, care nu au condus însă la niciun progres.
Criza sino-japoneză din Marea Chinei de Est s-a agravat marți odată cu sosirea a opt nave ale pazei de coastă taiwaneze și a zeci de vapoare de pescuit în apele teritoriale japoneze în largul arhipelagului Senkaku, care aparține Japoniei, dar care este revendicat de Beijing și Taipei sub numele de Diaoyu.
Tensiunile au crescut brusc la începutul lunii septembrie, după ce Guvernul japonez a cumpărat trei dintre insulele din arhipelag de la proprietarul lor nipon. Imediat, Beijingul a decis să trimită nave spre micul arhipelag, în timp ce în China au avut loc manifestații antijaponeze, uneori violente.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Septembrie 2012
Stire din Actual : Decizie istorică luată de Germania
Joi, 27 Septembrie 2012
Stire din Actual : Cea mai norocoasă familie din lume
Joi, 27 Septembrie 2012
Stire din Actual : Grecia, paralizată de proteste
Joi, 27 Septembrie 2012
Stire din Actual : Cutremur puternic în Mexic
Marţi, 25 Septembrie 2012
Stire din Actual : Președintele croat, blocat în ascensor
Pagina a fost generata in 0.2147 secunde