"EROARE DE NEIERTAT"! Iranul promite pedepsirea vinovaților pentru catastrofa aeriană

253

Articole recomandate

Iranul îi va pedepsi toți cei responsabili de catastrofa aeriană în care a fost implicat aparatul de tip Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, doborât dintr-o 'eroare de neiertat' de o rachetă iraniană la 8 ianuarie în apropiere de Teheran, a declarat marți președintele iranian Hassan Rouhani într-un discurs televizat, adăugând că 'evenimentul tragic' va face obiectul unei anchetei aprofundate, potrivit Reuters și AFP, citate de Agerpres.

'A fost o eroare de neiertat ... nu poate fi responsabilă o singură persoană pentru acest accident de avion', în care și-au pierdut viața toate cele 176 de persoane aflate la bord, a afirmat el. 'Pentru poporul nostru este foarte important referitor la acest accident ca oricine a comis o greșeală sau o neglijență la toate nivelurile' să fie deferit justiției, a declarat Rouhani în același discurs televizat. 'Toți cei care trebuie pedepsiți să fie pedepsiți', a insistat președintele iranian. 'Sistemul judiciar trebuie să formeze un tribunal special cu judecători de rang înalt și zeci de experți (...) toată lumea va urmări''', a spus în continuare Rouhani. 'Un prim pas bun a fost că forțele armate iraniene au admis eroarea... Trebuie să asigurăm oamenii că (o astfel de tragedie) nu se va mai întâmpla', a mai spus președintele Iranului, subliniind că guvernul său este 'responsabil atât față de Iran, cât și față de celelalte națiuni care au pierdut rezidenți' în această tragedie aeriană.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Esmaili, a declarat marți că justiția iraniană a arestat mai multe persoane pentru rolul lor în doborârea avionului ucrainean. Esmaili nu a furnizat alte detalii, potrivit Reuters.

După ce au dezmințit ipoteza potrivit căreia avionul Ukraine International Airlines a fost doborât de o rachetă iraniană, forțele armate iraniene au recunoscut sâmbătă dimineață responsabilitatea lor în această tragedie, evocând o 'eroare umană'.

Dintre cele 176 de victime ale catastrofei, cele mai multe sunt iraniene și canadiene. Premierul canadian Justin Trudeau a asigurat luni că 'se va face dreptate', iar toate țările afectate de tragedie - Canada, Regatul Unit, Ucraina, Suedia și Afganistan - exercită presiuni pentru ca Iranul să efectueze o anchetă transparentă.

Anunțul responsabilității forțelor armate a provocat un șoc în Iran și un val de indignare. Luni, potrivit înregistrărilor video care circulau pe rețelele de socializare, iranienii au ieșit în stradă pentru a treia zi consecutiv și, se pare, că au scandat sloganuri împotriva autorităților.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1443 secunde