Erdogan: "Atentatul din Noua Zeelandă a vizat de fapt Turcia"

159
Erdogan:

Articole recomandate

Atentatul comis de un extremist de dreapta împotriva a două moschei din Noua Zeelandă face parte dintr-o "operațiune" mai largă vizând Turcia, a afirmat luni președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.


Erdogan, care caută să-și exalte baza sa naționalistă și religioasă la mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor locale care se anunță strânse, a făcut din acest atac tema centrală a mitingurilor zilnice.

"Nu este un act izolat, este ceva organizat", a declarat Erdogan cu prilejul unui discurs la Canakkale, în vestul Turciei. "Sunt pe cale să ne încerce cu mesajul pe care ni l-au trimis din Noua Zeelandă, de la 16.500 de kilometri depărtare", a adăugat el.

Turcia a condamnat cu fermitate masacrul comis vineri în două moschei din Christchurch, în Noua Zeelandă, considerând că este semnul unei "creșteri a islamofobiei".

La sfârșitul săptămânii trecute, în mai multe mitinguri electorale, șeful statului turc a proiectat pe un ecran uriaș fragmente din imaginile video filmate de atacator, suscitând numeroase critici într-un moment în care rețele sociale și platformele de partajare încearcă să limiteze difuzarea acestora.


Recep Tayyip Erdogan a criticat, de asemenea, țările occidentale, cărora le-a reproșat că nu vorbesc despre "terorismul creștin" atunci când "vorbesc despre terorismul islamic" în momentul în care este comis un atentat în numele islamului.

Șeful statului turc s-a referit în mai multe rânduri la "manifestul" postat de presupusul autor al atacului în care a afirmat printre altele că Biserica Sfânta Sofia din Istanbul, transformată în moschee de otomani după cucerirea Constantinopolului în 1453 și devenită apoi muzeu, va fi "eliberată" de minaretele sale.

"Suntem aici de o mie de ani și, dacă Allah vrea, vom rămâne aici până la Apocalipsă. Nu veți reuși să faceți din Istanbul un Constantinopol", a declarat Erdogan în discursul său de luni.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3347 secunde