Emil Oprea, maestrul rambursărilor ilegale de TVA, a fost capturat în SUA și adus la Constanța

487
Emil Oprea, bărbatul dat în urmărire internațională încă din 2007 după ce, în perioada 2002 - 2003, a creat prejudiciul de 165 miliarde de lei vechi statului român, prin obținerea ilegală a sumei respective cu titlu de TVA, a fost prins în Texas - SUA, adus în noaptea de joi spre vineri pe Aeroportul Henri Coandă și, vineri dimineață, prezentat Tribunalului Constanța, în vederea confirmării mandatului de arestare emis în lipsă, la data de 22 ianuarie 2007, de Tribunalul București.
El a refuzat să dea vreo declarație în fața magistraților constănțeni, acest lucru fiind posibil la data de 22 ianuarie a.c., când există termen stabilit în dosarul în care este judecat, la Tribunalul Constanța.
Emil Oprea este acuzat că ar fi efectuat 30 de operațiuni de export fictive cu măști de gaze, pentru care, de altfel, a și primit banii respectivi cu titlu de TVA.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus trimiterea în judecată a unui număr de cinci inculpați, care au fost acuzați de prejudicierea bugetului de stat cu peste 16,5 milioane lei, la nivelul anilor 2002 - 2003, prin solicitarea și încasarea ilegală a unor sume de bani achitate cu titlu de TVA deductibilă aferentă unor operațiuni nereale de export.
Este vorba de Emil Oprea, din Constanța, Lucian Mazilu și Teodor Petre Martin, ambii din București, și cetățenii arabi Hussain J. Abbas și Al Atroshe Husain Ali M. Amer.
Pe numele celor cinci indivizi au fost emise mandate de arestare în lipsă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punere, fără drept, în circulație a unor documente tipizate utilizate în domeniul fiscal, cu regim special; fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, spălare de bani și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, fapte penale aflate în concurs real și comise în formă continuată.
Din probele administrate în cauză rezultă că, în perioada octombrie 2002 - ianuarie 2003, bărbații au creat un circuit documentar fictiv și au desfășurat diverse activității prin care au ascuns și disimulat adevărata origine a sumelor de bani obținute din rambursarea ilegală de TVA
Astfel, la scurt timp după intrarea în vigoare a dispozițiilor art. 27 al. 2 din Legea 345/2002 (1.10.2002) referitoare la abilitarea organelor fiscale teritoriale de a aproba cererile de rambursări de taxă pe valoare adăugată, în termen de 15 zile de la data depunerii acestora, cu verificare ulterioară a documentației (semestrial), o societate reprezentată de Emil Oprea a formulat patru cereri de rambursare TVA cu control ulterior, aferent lunilor septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2002, invocându-se că TVA colectată și deductibilă corespunde exportului a 39.200 măști de gaze în valoare totală de 221.452.521.190 lei, tranzacție realizată printr-un comisionar din București către un client extern din Italia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7349 secunde