Eliminat din cursa prezidențială, după ce a picat testul de gramatică

234
Eliminat din cursa prezidențială, după ce a picat testul de gramatică - eliminat-1556896189.jpg

Articole recomandate

Dacă vrei să ajungi președintele Kazahstanului trebuie să treci în prealabil printr-un examen al cunoștințelor generale, și în special să demonstrezi că stăpânești gramatica limbii din țara pe care vrei să o conduci. 


În Kazahstan, înscrierea în cursa electorală nu e atât de simplă, arată agenția EFE, citată de Agerpres. Înainte de a-ți prezenta programul electoral și a-ți trece numele pe lista candidaților, te duci la examenul organizat de Comisia Electorală Centrală.
Cei opt candidați au primit câte o lucrare de control cu trei subiecte. Să scrie o compunere, să citească un text literar și să alcătuiască un raport, pe o temă la alegere. După testare, Comisia a trecut la corectarea lucrărilor. 


Unul dintre candidați, în speță Zhumatai Aliev, a provocat încruntarea juriului. Nu numai că n-a scris nimic din al treilea subiect, dar a dat și dovadă că, la primele două subiecte, nu stăpânește îndeajuns de bine limba kazahă. Aceasta a fost opinia Comisiei, exprimată ca atare de reprezentantul său, Adim Ahmetov, care a explicat presei ce s-a întâmplat în timpul examinării. Concret, Zhumatai Aliev, candidatul la care face referire, a comis nu mai puțin de 19 greșeli. Și de punctuație, și de stil. Și altele, completează vorbitorul. Absolut impardonabile, în așa fel încât aspirantul la funcția supremă în stat a fost eliminat. Și din examen, și din cursa prezidențială. Alegerile din Kazahstan au loc după ce fostul președinte, Nursultan Nazarbaev, s-a retras după 30 de ani în care a deținut puterea. În consecință, opt conaționali de-ai săi, patru din partea unor partide și patru din cadrul unor organizații civice, vor să-i ia locul. Știrea nu ne spune dacă acel candidat eliminat din cursă e de la partide sau de la organizațiile civice. De unde se vede că primul test, și cel mai înalt pentru un candidat, nu e nici pe departe la urne.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3958 secunde