Eforturile de pace dintre SUA și Koreea de Sud, lipsite de "voință politică"

137
Eforturile de pace dintre SUA și Koreea de Sud, lipsite de

Articole recomandate

Coreea de Nord a afirmat, ieri, că manevrele militare comune ale SUA și Coreei de Sud sunt o "încălcare flagrantă" a eforturilor de pace în peninsula coreeană și reprezintă o mărturie a lipsei "voinței politice" a celor două țări de a ameliora relațiile cu ea, relatează AFP.


Această declarație a unui purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe a fost difuzată de agenția de presă oficială KCNA. Ea a intervenit după ce Phenianul a lansat două noi "proiectele neidentificat", potrivit agenției de știri sud-coreene Yonhap, care citează statul major sud-coreean.


"În pofida avertismentelor noastre repetate, autoritățile din SUA și Coreea de Sud au început în cele din urmă manevrele militare comune care au drept țintă Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC)", scrie KCNA.


"Este un refuz nedisimulat și o încălcare flagrantă a mai multor acorduri încheiate între Phenian și Washington", afirmă agenția.
După un an de tensiuni crescânde și amenințări reciproce, președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un au avut în iunie 2018, la Singapore, un summit istoric la finalul căruia liderul nord-coreean a semnat un angajament, redactat în termeni vagi, în care se angaja să lucreze pentru "denuclearizarea peninsulei coreene".


Un al doilea summit, organizat în februarie la Hanoi, s-a terminat rapid din cauza unui dezacord privind chestiunea ridicării sancțiunilor economice împotriva Coreei de Nord și concesiile pe care Phenianul le-ar putea face în contrapartidă.


În cadrul unei întâlniri improvizate în iunie la Panmunjom, în Zona Demilitarizată care separă cele două Corei, Trump și Kim au decis să reia negocierile privind dosarul nuclear. Însă aceste discuții nu au reînceput încă. Phenianul a avertizat săptămâna trecută că noile discuții privind dosarul nuclear ar putea să nu aibă loc, dacă Seulul și Washingtonul își mențin manevrele militare comune. Aceste manevre comune au început luni. Tirurile cu "proiectile" nord-coreene neidentificate semnalate marți de agenția sud-coreeană intervin după alte trei teste cu rachete efectuate în ultimele opt zile.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1086 secunde