Economia Chinei a încetinit și trece prin cea mai dificilă perioadă din ultimii 40 de ani

161
Economia Chinei a încetinit și trece prin cea mai dificilă perioadă din ultimii 40 de ani - fondchinaeconomie-1642513509.jpg

Articole de la același autor

Producția economică a Chinei a crescut cu 4% în ultimul trimestru al anului 2021, dar a înregistrat o încetinire față de trimestrul precedent. De asemenea, ritmul de creştere al economiei a încetinit în trimestrul patru din 2021, pe măsură ce cumpărătorii de case și consumatorii devin tot mai precauți.

Drept răspuns, Banca Centrală a Chinei a redus neaşteptat rata dobânzii, pentru prima dată în aproape doi ani. Unii analiști economici susțin că regimul de la Beijing se află în fața celei mai dificile perioade de la reforma și deschiderea din urmă cu 40 de ani, potrivit unei analize New York Times.

Construcțiile și vânzările de proprietăți au scăzut semnificativ în China, iar micile afaceri s-au închis din cauza costurilor în creștere și a vânzărilor slabe. În același timp, administrațiile locale încărcate de datorii au început să reducă salariile funcționarilor publici.

Economia Chinei a încetinit considerabil în ultimele luni ale anului trecut, deoarece măsurile guvernamentale de limitare a speculațiilor imobiliare au afectat și alte sectoare economice. Blocajele pandemice și restricțiile de călătorie pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2 au afectat și cheltuielile consumatorilor. Reglementările stricte pentru orice, de la afacerile pe internet până la after-school-uri, au declanșat un val de disponibilizări.

Biroul Național de Statistică al Chinei a transmis luni că producția economică din octombrie 2021 până în decembrie 2021 a fost cu doar 4% mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent, 2020. Acest procent a reprezentat un nivel mai scăzut față de creșterea de 4,9% din trimestrul al treilea al anului 2021, înregistrată din iulie până în septembrie.

Cererea mondială de electronice de larg consum, mobilier și alte facilități pentru casă în timpul pandemiei a făcut ca exporturile să crească la un nivel record pentru China, împiedicând creșterea economică a acesteia să stagneze. Pe tot parcursul anului trecut, producția economică a Chinei a fost cu 8,1% mai mare decât în 2020, au declarat oficialii partidului comunist de la Beijing. Însă o mare parte din această creștere a avut loc în prima jumătate a lui 2021.

Imaginea de ansamblu a economiei Chinei, principala locomotivă a creșterii economice globale din ultimii câțiva ani, îi face pe specialiști să observe că perspectivele economice mondiale mai largi încep să se întunece.

Situația actuală este înrăutățită de varianta Omicron a coronavirusului, care începe acum să se răspândească și în China, ceea ce duce la mai multe restricții în toată țara și ridică temeri privind o nouă întrerupere a lanțurilor de aprovizionare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.021 secunde