Maxima zilei: "Nu s-au mai preocupat de boala mea când au aflat că nu-i molipsitoare". (Valeriu Butulescu)

Ecografia fetală 2D poate depista orice problemă apărută în timpul sarcinii

4956
Fasciculele de ultrasunete reflec-tate realizează o imagine care poate fi văzută pe un monitor. Aceasta este ecografia. Ecografia este o metodă neinvazivă, neiradiantă și fără dovezi despre efecte biologice negative, precizează dr. Marius Calomfirescu, medic specialist obstetrica-ginecologie - Medicover.

Malformațiile congenitale se depistează în primul trimestru de sarcină
În primul trimestru ecografia fetală este realizată pentru determinarea evoluției sarcinii, depistarea unei eventuale sarcini multiple, estimarea vârstei fătului, estimarea riscului de prezență a defectelor cromozomiale, de exemplu sindromul Down, identificarea malformațiilor congenitale care afectează creierul sau măduva spinării.

Vârsta fătului, estimată în trimestrul al doilea de sarcină
În trimestrul al doilea ecografia fetală este realizată pentru estimarea vârstei fătului, aprecierea dimensiunii fătului, placentei și fluidului amniotic, determinarea poziției fătului, cordonului ombilical și a placentei în timpul procedurilor gen amniocenteză sau a recoltării de sânge din cordonul ombilical, detectarea unei malformații congenitale, ca de exemplu defectul de tub neural, sau al afecțiunilor cardiace.
În al treilea trimestru ecografia este realizată pentru a se asigura că fătul este viabil și se mișcă, aprecierea dimensiunii și poziției fătului, placentei și lichidului amniotic.
Ecografia 2D constă în redarea pe monitor a unei imagini de secțiune actualizate de 10-30 de ori pe secundă, ca la un film. Toate măsurătorile standard de evaluare a creșterii fetale și a diferitelor organe sunt stabilite în aceste secțiuni 2D.
Ecografia 3D constă în refacerea unui volum, adică a unei structuri în spațiu, nu doar în secțiune captată rapid cu ajutorul aparatelor moderne. Măsurătorile standard ale diferitelor organe, ca și cele pentru creșterea fetală, nu se efectuează direct pe volum, ci pe o secțiune din acest volum (tot 2D).
Ecografia 4D reface și redă volu-me ca și ecografia 3D, cu diferența că realizează acest lucru mai repede și reușește să redea 5-16 volume pe secundă, ca un film.
"Denumirea de 4D este incorectă pentru că a patra dimensiune este timpul, deci este vorba despre o ecografie 3D realizată în timp real. Această denumire sună însă mai bine și are un impact mai mare atrăgând mai mulți pacienți și bineînțeles beneficii financiare mai mari", precizează specialistul. Filmulețele și pozele obținute prin ecografia 4D sunt apreciate în special de către părinți. Acest tip de ecografie este în schimb utilizată de către specialiști în cercetare și dezvoltare.

Ecografia 2D aduce informațiile necesare unei sarcini
Sunt rare cazurile când tehnologiile moderne sunt utile în evaluarea fetală, ecografia 2D aducând întot-deauna informațiile necesare. Sunt însă larg practicate pentru a atrage pacienții și a oferi doar o senzație de mai mare siguranță acestora.
Așadar, este vorba doar de tehnologii utilizate și nu de ceea ce trebuie o ecografie să concluzioneze conform standardelor medicale - normalitatea sau precizarea anomaliilor, mai ales ale fătului, dar și ale structurilor adiacente și materne.
Conform ghidurilor actuale, ecografia 2D în timp real și scala de gri rămân metoda primară și principală cu indicație medicală. Tehnologia 3D poate fi de ajutor în diagnostic, dar nu înlocuiește evaluarea 2D.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9634 secunde