După tsunami, potopul. Ploi torențiale îngreunează viața salvatorilor în Indonezia

144
După tsunami, potopul. Ploi torențiale îngreunează viața salvatorilor în Indonezia - 20181224t081952z490014615rc1f0fc-1545828164.jpg

Articole recomandate

Salvatorii indonezieni întâmpinau miercuri dificultăți, din cauza unor ploi diluviene, în salvarea unor locuitori de pe insule și în a ajunge în sate izolate afectate de tsunamiul care s-a soldat cu peste 400 de morți, relatează AFP.


Ploile afectau eforturile unor echipe, înrăutățind condițiile de viață ale supraviețuitorilor tsunamiului care a lovit sâmbătă seara malurile Strâmtorii Sunda, între insulele Sumatra și Java.


"Ploi puternice au provocat revărsarea unui râu și există inundații în mai multe locuri", a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al Agenției naționale de gestionarea catastrofelor. "Asta dăunează eforturilor de evacuare a oamenilor și de ajutorare a supraviețuitorilor".


Autoritățile le-au cerut locuitorilor să rămână departe de zona de coastă, întrucât Vulcanul Anak Krakatoa, "copilul" legendarului Krakatoa, continuă să fie activ în Strâmtoarea Sunda.


Un ultim bilanț, ușor revizuit în creștere, anunța 430 de morți, 1.495 de răniți și 159 de persoane date dispărute. "Este posibil să crească", pe măsură ce salvatorii ajung în regiuni izolate, a avertizat purtătorul de cuvânt.


Potrivit unor experți, catastrofa de sâmbătă a avut loc în urma unei erupții moderate, care a cauzat o scufundare submarină a unei părți a vulcanului și deplasarea unor vaste cantități de apă.


Anak s-a format către 1928, în caldera Krakatoa, a cărui erupție catastrofică a omorât 36.000 de oameni în 1883.


CRIZĂ SANITARĂ


Muncitorii umanitari au avertizat că resursele de apă potabilă și medicamente sunt insuficiente, ceea ce alimentează temeri cu privire la o criză sanitară, în contextul în care mii de deplasați trăiesc în refugii înțesate sau la spital. Mulți și-au pierdut locuința.


Autoritățile au trimis elicoptere să parașuteze provizii în sate izolate în zona coastei de vest a Javei și de sud a Sumatrei.


Sute de indonezieni rămași "prizonieri" pe insulițe din Strâmtoarea Sunda sunt salvați cu elicopterul sau vaportul și conduși în centre de urgență.


Salvatori folosesc câini special antrenați în căutarea persoanelor date dispărute, în timp ce familii așteaptă plângând în fața centrelor de identificare ale cadavrelor. Speranțele de a găsi supraviețuitori între dărâmături sunt aproape nule.


Drumuri și poduri au fost avariate. Regiuni afectate sunt acoperite de grămezi de mașini răsturnate, ambarcațiuni eșuate, mobile și fragmente de varii feluri.


În hotelul Tanjung Lesung, unde cânta trupa pop Seventeen, fragmente sfârtecate zăceau pe jos în apă - metal, scaune, copertine. Tsunamiul s-a abătut asupra spectatorilor și a luat trei membri ai trupei, din care a supraviețuit doar cântărețul.


Sute de angajați și voluntari ai Crucii Roșii indoneziene depuneau eforturi să distribuie apă potabilă, pături, prelate și unități medicale mobile.


"NUMEROASE FRACTURI"


"Echipele noastre văd multe fracturi, case distruse și oameni care sunt foarte zguduiți", a declarat Arifin Hadi, directorul însărcinat cu gestionarea dezastrelor la Crucea Roșie.


"Indonezienii au îndurat o serie de dezastre anul acesta, sunt multe pierderi, multă suferință".


Aceasta este a treia catastrofă naturală gravă care afectează Indonezia în ultimele șase luni, după cutremure violente pe Insula Lombok în iulie și august, apoi un tsunami la Palu, pe Insula Sulawesi, soldat cu 2.000 de morți și mii de persiane date dispărute, în septembrie.


În 2004, la o zi după Crăciun, un tsunami s-a soldat cu 220.000 de morți în țările riverane la Oceanul Indian, între care 168.000 de indonezieni, unul dintre cele mai sângeroase dezastre din Istorie.


Mii de indonezieni s-au rugat, ca în fiecare zi de 26 decembrie, de atunci, în amintirea victimelor acestei tragedii, la o groapă comună, la Aceh Besar, în nordul Insulei Sumatra, unde aproape 47.000 de persoane au fost îngropate pe un câmp, înțesat de pietre negre.


Taufik Alamsyah a găsit trupul soției, descoperită împreună cu alte zece pe un șantier la Aceh și identificată cu ajutorul permisului auto.


"Nu-mi vine să cred că mi-am găsit soția după atâția ani de rugăciuni și căutări", declara AFP, recent, acest funcționar în vârstă de 50 de ani, care și-a pierdut de asemenea fiica în vârstă de cinci ani și socrii.


Indonezia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică și erupții vulcanice. Ea are 127 de vulcani activi.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5112 secunde