Dunărea, aproape de un nivel-record în Serbia

124
Dunărea, aproape de un nivel-record în Serbia - dunare-1371134308.jpg

Articole recomandate

Apele Dunării pe segmentul din Serbia al fluviului au atins joi o cotă-record pentru ultimii 50 de ani, informează agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.ro.

Autoritățile sârbe au făcut pregătiri în perspectiva producerii de inundații, după ravagiile provocate de viitură în importante regiuni din Europa centrală, dar au subliniat că nu se așteaptă la un nivel la fel de mare de pagube ca în Germania, Austria, Slovacia, Polonia, Republica Cehă sau Ungaria, unde zeci de oameni au murit și alte zeci de mii au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din calea apelor.

Militarii au fost puși în alertă și zeci de oameni au fost evacuați din locuințe, în cea mai mare parte case de vacanță, pe malul sârb al Dunării, în provincia nordică Vojvodina, la granița cu Ungaria și Croația. La rândul ei, Croația a anunțat că ia 'măsuri preventive' pentru a face față viiturii.

'Au fost verificate digurile, au fost desfășurate echipe în toate potențialele puncte de risc, au fost instalate pompe și bariere mobile', a declarat, pentru Reuters, Predrag Maric, șeful departamentului pentru situații de urgență din cadrul Ministerului de interne sârb. Acesta a menționat că situația va fi tensionată până sâmbătă.

În regiunea nordică Bezdan, Dunărea măsura joi 752 cm, cu foarte puțin sub nivelul record din 1965 de 776 cm.

Economia fragilă a Serbiei, care este puternic dependentă de agricultură, ar avea de suferit dacă s-au produce inundații severe, notează Reuters. Totuși, în perspectiva unei scăderi a nivelului apelor, miercuri Serbia a refuzat oferta Ungariei de a contribui cu 1.000 de soldați la eforturile de prevenire a inundațiilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4156 secunde