Drama copiilor rămaşi fără părinţi din cauza pandemiei

87
Drama copiilor rămaşi fără părinţi din cauza pandemiei - dramacopiilorramasifaraparinti-1634564957.jpg

Articole de la același autor

Peste 51.000 de copii din Iran au pierdut un părinte din cauza pandemiei Covid-19, au comunicat autoritățile iraniene din serviciile de asistență socială, scrie BBC. Când vor crește, mulți se vor întreba dacă aceste drame ar fi putut fi evitate dacă țara nu ar fi interzis importul de vaccinuri.

Printre ei este și Eliza, în vârstă de patru ani. Fetița era foarte atașată de tatăl ei. Citeau împreună, cântau împreună, iar el era mereu alături, seara, la culcare. Dar, într-o zi, el a început să tușească și a fost dus la spital. Bărbatul, care avea 40 de ani, a murit de Covid. Eliza este unul dintre miile de copii care se confruntă cu pierderea mamei sau a tatălui în urma pandemiei, în Iran. Mulți dintre acești copii au făcut școala acasă în ultimele 18 luni și au acces redus la serviciile de asistență socială și alte forme de ajutor. Impactul asupra lor va fi de amploare, spun psihologii.

„Copiii care își pierd părinții înțeleg că viața este imprevizibilă. Simt că își pierd siguranța, reperul și controlul asupra vieții. Asta poate avea consecințe pe termen lung, ceea ce duce și la risc de traume și de efecte adverse asupra sănătății lor", a explicat Samineh Shaheem, profesor de psihologie în Londra. În comparație cu mulți dintre acești copii, Eliza este într-o situație mai bună, deoarece mama ei este profesoară și poate să se ocupe de ea. Pentru multe alte familii însă, viața este mult mai dificilă.

La debutul pandemiei, economia iraniană era deja afectată de sancțiunile economice impuse de SUA, de corupția pe scară largă și de decizii greșite ale autorităților. În primul an de criză, peste un milion de iranieni și-au pierdut locul de muncă. În Iran a fost unul dintre cele mai grave focare de coronavirus din Orientul Mijlociu. Numărul oficial al celor decedați din cauza pandemiei a ajuns la peste 120.000, dar autoritățile iraniene recunosc că numărul real este mult mai mare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7175 secunde