Donald Tusk denunță comportamentele naționaliste ale unor state ale UE

280
Donald Tusk denunță comportamentele naționaliste ale unor state ale UE - donald-1584882709.jpg

Articole recomandate

Președintele Partidului Popular European (PPE) și fostul președinte al Consiliului european Donald Tusk a denunțat comportamentele naționaliste ale unor state membre ale Uniunii Europene în lupta cu noul coronavirus și a pledat pentru mai multă cooperare, într-un interviu publicat, sâmbătă, de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, citat de agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Trebuie să se facă diferența între fapte și propaganda anti-UE. Cu ani în urmă, statele membre au decis ca problemele sănătății să rămână în competența guvernelor naționale", a subliniat Donald Tusk, în prezent izolat la Bruxelles, comentând în legătură cu criticile formulate în diferite părți cu privire la un răspuns european prea slab în fața pandemiei.

Miercuri, premierul polonez Mateusz Morawiecki a reproșat Uniunii Europene că nu a pus la dispoziție noi fonduri de ajutor și "nu a reacționat la fel de rapid ca statele naționale, ca Polonia".

Potrivit lui Tusk, nu este vorba nici de o slăbiciune a UE, nici de o lipsă de mijloace, ci de "reticența țărilor membre de a crea o strategie, proceduri și norme comune", în contextul în care "soluțiile naționale de stat nu vor funcționa pe termen lung, pentru că virusul este cosmopolit".

"Avem nevoie de Uniunea Europeană mai mult decât oricând, de o UE mai unită, dotată cu mai multe instrumente și mai multă putere", a insistat el, pledând totodată pentru salvgardarea valorilor democratice într-un moment în care se conturează o "criză socială".

Este o criză care "riscă să afecteze însăși esența Occidentului, libertatea și independența individului, dar și valorile UE - solidaritate, deschidere, toleranță, piață liberă", a atenționat Tusk.

El a menționat că la următorul summit al Consiliului european urmează să fie stabilite finanțele Uniunii pentru perioada pandemiei.

"Europa va fi pregătită să facă mari compromisuri, dar acest lucru cere deplină armonie și renunțarea la gândirea naționalistă", a spus Tusk.

El a mai criticat, în același interviu, decizia partidului conservator naționalist aflat la putere în Polonia de a menține pentru 10 mai primul tur al alegerilor prezidențiale, remarcând că "în luna mai vom trăi în situația de pandemie". "Doar un nebun sau un criminal ar putea propune oamenilor să meargă atunci la vot", a conchis Tusk.

XXX

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a anunțat, vineri, că a deschis o anchetă privind importarea în Europa a unor produse false de luptă împotriva pandemiei de coronavirus, cum ar fi echipamente de protecție sau produse de igienă, relatează AFP.

"Pandemia le-a oferit din păcate noi oportunități celor care comit fraude să profite de cererea puternică", subliniază OLAF.

Instituția evidențiază ineficiența acestor produse și, în unele cazuri, chiar periculozitatea lor pentru sănătate, precizând că lucrează cu serviciile vamale ale statelor membre ale UE pentru a împiedica intrarea acestor produse. Printre produsele incriminate se numără dezinfectanți, teste, măști și materiale medicale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.665 secunde