Donald Trump: Statele Unite nu mai au capacitatea de a primi migranți

129
Donald Trump: Statele Unite nu mai au capacitatea de a primi migranți - trumppresidente-1554542991.jpg

Articole recomandate

Statele Unite nu mai au capacitatea de a primi migranți, sunt ''pline'', a declarat președintele american, Donald Trump, vineri, în Calexico, un mic oraș din California situat la granița cu Mexicul, unde s-a deplasat pentru a-și transmite în cea mai simplă manieră mesajul contra imigrației ilegale, relatează AFP.

Imigranții ilegali "copleșesc sistemul nostru de imigrație și aceasta nu mai poate continua", a spus el în timpul unei întâlniri cu ofițeri de poliție de la graniță, înainte de a inspecta o parte din zidul pe care intenționează să-l ridice între cele două țări.

"Sistemul nostru este complet, nu mai putem să vă acceptăm. Țara noastră este plină". "Așadar faceți cale întoarsă", a spus el în acest oraș situat la aproximativ 300 de kilometri sud-est de Los Angeles.

Totodată, Donald Trump a lăudat rezultatele atitudinii sale ferme față de vecinul sudic. "Mexicul, pentru prima dată în decenii, face arestări semnificative la granița de sud, înainte ca migranții să înceapă lunga călătorie spre Statele Unite", a remarcat președintele, adăugând: ''Mexicul se comportă într-un mod absolut fantastic de patru zile. Îi opresc pe toți".

Totuși, miliardarul republican a avertizat din nou că ar putea impune tarife pentru autoturismele importate din Mexic în cazul unei inversări a tendinței.

"Dacă vor continua (să rețină migranții), totul va fi bine. În caz contrar, vom taxa mașinile cu 25% ", a spus el.

Granița rămâne deschisă

Donald Trump menține presiunea asupra Mexicului, dar a declarat joi că nu va pune deocamdată în aplicare amenințarea de a închide granița. Consecințele economice ar fi considerabile pentru ambele țări.

Președintele SUA le reproșează mexicanilor că permit migranților originari din America Centrală - în principal din Honduras, Guatemala și El Salvador - să le tranziteze teritoriul pentru a ajunge în Statele Unite.

Din 2015, el reiterează că soluția la afluxul de migranți este construirea unui zid de frontieră. Dar se confruntă cu scepticismul Congresului și a trebuit să declare urgența națională, o procedură excepțională, pentru a obține miliardele de dolari necesare construcției zidului.

În Calexico, în fața unui tronson deja construit, președintele american a lăudat meritele edificiului. "Foarte greu de escaladat. Este un zid foarte frumos, cred că pare fantastic", a afirmat el.

Dar de cealaltă parte a frontierei, în orașul Mexicali, aproape 200 de oameni au demonstrat sub un balon uriaș, reprezentându-l pe Donald Trump ca un bebeluș țâfnos care poartă un scutec.

"Opriți separarea familiilor!". "Dacă construiți zidul, generația mea îl va dărâma", se putea citi pe unele dintre pancartele ținute de protestatari.

"Aici este o comunitate fără frontiere. Bunăstarea (din Calexico) se bazează pe economia oferită de locuitorii din Mexicali ", a declarat o protestatară în vârstă de 43 de ani, Esther Martinez.

Frontiera dintre prima economie a lumii și cel de-al treilea său partener comercial este traversată în ambele sensuri în fiecare zi de sute de mii de oameni și de produse agricole, industriale și alte bunuri de consum în valoare de 1,7 miliarde de dolari.

De la punerea în aplicare a Acordului de Comerț Liber Statele Unite-Mexic-Canada în 1994 (renegociat anul trecut, la cererea lui Donald Trump), sectoare întregi ale economiilor acestor trei țări sunt total interconectate. Mexicul este cea mai mare sursă de produse agricole importate în Statele Unite (2,7 milioane de tone pe an).

Sursa: Agerpres

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8746 secunde