Donald Trump inițiază procesul de a declara Brazilia drept aliat major non-NATO

Joi, 09 Mai 2019
118
Statele Unite vor desemna Brazilia drept aliat major non-NATO, a declarat, miercuri, președintele american Donald Trump, potrivit DPA. 
"Iau această decizie ca recunoaștere a angajamentelor recente ale guvernului Braziliei de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite și ca recunoaștere a propriului nostru interes național în aprofundarea coordonării noastre în privința apărării cu Brazilia", a precizat Trump într-un mesaj către Congres, citat într-un comunicat al Casei Albe. 
Când președintele brazilian Jair Bolsonaro s-a aflat în vizită la Washington în martie, Trump a spus că ar putea chiar susține aderarea Braziliei la Alianța Nord-Atlantică. 


Bolsonaro, care a fost supranumit "Donald Trump al Braziliei" în timpul campaniei sale electorale de anul trecut, și președintele american sunt amândoi văzuți ca populiști de dreapta. 
După ce Bolsonaro și-a preluat funcția la 1 ianuarie, cele două puteri de pe continentul american au încercat să își dezvoltare legăturile comerciale și în alte domenii. 


Desemnarea Braziliei ca aliat major non-NATO ar urma să acorde acestei țări un acces mai mare la achizițiile de arme și echipamente americane. 
Pagina a fost generata in 0.2577 secunde