Dodon solicită recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate al Republicii Moldova

103
Dodon solicită recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate al Republicii Moldova - dodon-1569587897.jpg

Articole recomandate

Președintele moldovean Igor Dodon a reiterat, joi, în discursul rostit la Adunarea Generală a ONU, necesitatea recunoașterii neutralității Republicii Moldova pe plan internațional, menționând că acest fapt ar contribui și la reglementarea conflictului transnistrean, informează Radio Chișinău, consultat de Agerpres.

"Fac uz de orice oportunitate pentru a solicita recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate al țării mele. Nu vrem să mai fim tratați ca teritoriu neutru. Este altceva decât stat neutru. Orice încercare de a pune la îndoială acest statut este un act neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova", a declarat Igor Dodon.

În același discurs, Dodon a salutat intenția Rusiei de a distruge munițiile din stânga Nistrului, dar a evitat să menționeze că este vorba despre armament rusesc.

"Vreau să salut anunțul Federației Ruse de reluare a distrugerii munițiilor străine stocate în regiunea transnistreană", a spus el.

Președintele moldovean a sugerat că susține prezența contingentului de menținere a păcii rusesc în zona de securitate ce separă Transnistria de restul teritoriului Republicii Moldova până la identificarea unei soluții politice a conflictului transnistrean, chiar dacă autoritățile de la Chișinău au pledat în ultimii ani pentru transformarea acestei misiuni în una civilă, sub mandat internațional.

În discursul său de aproximativ 20 de minute, timp în care a vorbit și în limba rusă, Igor Dodon s-a referit la problemele stringente ale Republicii Moldova, cum ar fi sărăcia și depopularea, dar a arătat că s-au format premise interne și externe pentru transformări importante.

Potrivit postului de radio Europa Liberă, președintele Igor Dodon a fost criticat de aproape toate partidele importante, cu excepția socialiștilor, pentru discursul rostit la Adunarea Generală a ONU, în care criticii acestuia au detectat tendințe proruse.

Actualul lider al Partidului Democrat, fostul premier Pavel Filip, care în anii trecuți a susținut el discursuri din partea Chișinăului la Adunarea Generală a ONU, a afirmat că Dodon, spre deosebire de el, nu a cerut retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova.

"Am asistat la un act rușinos, care a demonstrat un singur lucru: guvernul de la Chișinău a pierdut definitiv controlul asupra politicii externe", a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2196 secunde