Discutarea aderării României la Schengen, amânată de Consiliul JAI

1270
Discutarea aderării României la Schengen, amânată de Consiliul JAI - schengen68202200-1323765869.jpg
Miniștrii de interne din țările UE nu vor discuta, astăzi, despre un calendar al aderării României și Bulgariei la Schengen, ci vor asista doar la o prezentare a situației de către președinția poloneză, au declarat pentru NewsIn surse din delegația română ce participă la Consiliul JAI de la Bruxelles.

Miniștrii de interne vor face, în schimb, un apel pentru ca această problemă să fie rezolvată până în martie, au mai spus sursele NewsIn.

Un comunicat al Ministerului Administrației și Internelor informa, ieri, că miniștrii prezenți la Consiliul JAI "vor aborda" stadiul aprobării proiectului de Decizie a Consiliului privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România și Republica Bulgaria. Subiectul figurează, într-adevăr, pe agenda Consiliului JAI publicată pe site-urile oficiale ale UE.

Presa bulgară a vehiculat în ultimele zile că la Consiliul JAI de marți și miercuri se discută un calendar al aderării României și Bulgariei la Schengen, potrivit căruia integrarea urmează să se facă în etape - la 25 martie 2012 cu frontierele maritime și aeriene, iar până la 31 iulie 2012 și cu frontierele terestre. Deși recunoștea că nu este clar dacă poziția Olandei s-a modificat, presa bulgară aprecia drept un semnal bun faptul că miniștrii de interne ar discuta un calendar concret al aderării României și Bulgariei la Schengen.

Poziția Olandei - singura țară care se împotrivește aderării României și Bulgariei la Schengen - nu pare, într-adevăr, să se fi schimbat, ci, dimpotrivă, premierul olandez a sugerat săptămâna trecută că Haga și-ar putea impune veto-ul și în martie.

Olanda a spus în repetate rânduri - după ce, în septembrie, a blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen - că așteaptă mai întâi raportul interimar din februarie al CE privind lupta anticorupție în cele două țări, pentru a-și modifica, eventual, poziția.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Stire din Social : Alcoolicii români evită să se trateze
Pagina a fost generata in 0.3517 secunde