Din nou pe urmele celui mai mare mister al Universului. Acceleratorul de particule, REPORNIT

346
Din nou pe urmele celui mai mare mister al Universului. Acceleratorul de particule, REPORNIT - lhc10-1428309489.jpg

Articole recomandate

Cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), aparținând CERN, a fost repornit, după doi ani de operații de mentenanță și consolidare și după o scurtă amânare anunțată în luna martie din cauza unui scurtcircuit, potrivit EFE și AFP.


Această a doua etapă de exploatare, în care acceleratorul va funcționa cu o energie de aproape două ori mai mare decât în prima etapă, le va permite fizicienilor să-și extindă aria cercetărilor — materia întunecată, antimateria — și să valideze ori să infirme anumite teorii.


Acceleraratorul de particule de la CERN este cel care a demonstrat lumii că particula Higgs, care ar putea demonstra originea Universului, există. Aceeasta este particula elementară care dă masa celorlalte elemente de pe Terra. Acum, cercetătorii vor căuta lucruri și mai exotice, cum ar fi materia întunecată, adică 84% din Univers. Cu toate că Universul are o concentrație atât de mare de materie întunecată, aceasta este o necunoscută. Cercetătorii nu știu originea ei și nici componența, scrie adevarul.ro.



"LHC va funcționa zi și noapte. Nu știm când vom avea primele rezultate, dar e important să avem coliziuni de particule la energii pe care nu le-am mai întâlnit până acum", a declarat Arnaud Marsollier, de la CERN. Specialistul spune că a fost nevoie de 50 de ani pentru descoperirea bosonului Higgs și 20 de ani pentru construirea accelereatorului de particule, care va funcționa cel puțin până în 2035.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1711 secunde