Donald Trump, după întâlnirea istorică de la Singapore, cu Kim Jong Un:

"Denuclearizarea Coreei de Nord va începe foarte repede!"

208

Articole recomandate

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și președintele Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong Un, au ținut un summit istoric în Singapore, pe 12 iunie. La final, a fost redactat textul Declarației Comune, informează agenția Reuters, consultată de Agerpres.

Președintele american Donald Trump a anunțat, ieri, în timpul summitului istoric pe care l-a avut cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, că denuclearizarea va începe foarte repede.

Trump a declarat că a stabilit "o relație foarte specială" cu numărul unu nord-coreean, cei doi lideri semnând un document comun.

La rândul său, liderul nord-coreean a estimat că "a întors pagina trecutului".

Problema centrală a summitului o constituie denuclearizarea, iar diplomații nu păreau să fi reușit, în ajunul întâlnirii, să reducă decalajul dintre cele două părți în legătură cu acest subiect. Washingtonul cere o "denuclearizare completă, verificabilă și ireversibilă" a Coreei de Nord, sau după cum a spus Trump: "Nord-coreenii trebuie să se denuclearizeze. Dacă nu se denuclearizează, nu va fi acceptabil".

În ce-l privește, Phenianul a insistat pe angajamentul său față de obiectivul denuclearizării peninsulei coreene - formulă care lasă loc interpretărilor și nu se știe ce concesii ar fi pregătită să ofere Coreea de Nord. Conform estimărilor Seulului, Nordul dispune de 50 de kilograme de plutoniu, adică - susține presa - suficient pentru a produce zece bombe, și în plus deține o capacitate "considerabilă" de a produce arme cu uraniu.

De asemenea, Statele Unite ale Americii se angajează să acorde garanții de securitate Coreei de Nord, arată textul documentului semnat de cei doi lideri. Conform aceluiași document, Kim se angajează în baza principiului unei "denuclearizări complete a peninsulei coreene".

v v v

Președintele american, Donald Trump, l-a lăudat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un după întâlnirea lor de marți, numindu-l "un om foarte

talentat, care își iubește țara foarte mult", transmite DPA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4548 secunde