Delegație de senatori americani la Moscova, înainte de summitul Trump-Putin de la Helsinki

77
Delegație de senatori americani la Moscova, înainte de summitul Trump-Putin de la Helsinki - putin-1530639139.jpg

Articole recomandate

O delegație de senatori republicani din SUA a încercat marți la Moscova să refacă dialogul bilateral fără a evita subiectele sensibile în cursul unei rare vizite efectuate după mai mulți ani fără schimburi interparlamentare între SUA și Rusia, înaintea primului summit bilateral între președinții rus Vladimir Putin și american Donald Trump, informează AFP.


"Recunoaștem că ar fi mai bine pentru lume dacă Rusia și SUA cunoșteau mai puține tensiuni, se înțelegeau puțin mai bine, lăsau poate la o parte unele diferențe", a declarat senatorul Richard Shelby, primit împreună cu delegația americană de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov la Ministerul de Externe rus.


"Suntem concurenți, dar nu este neapărat nevoie să fim adversari", a adăugat acest senator republican de Alabama, citat de televiziunea rusă.


Exprimându-se în limba engleză, Serghei Lavrov a declarat că speră că vizita senatorilor americani va "simboliza reluarea relațiilor între parlamentele american și rus".


"Cred că reluarea unui dialog va fi un eveniment foarte potrivit în perspectiva viitoarei întâlniri între cei doi președinți" Donald Trump și Vladimir Putin, a afirmat el.


Vladimir Putin și Donald Trump se vor întâlni în 16 iulie, la Helsinki, pentru primul lor summit bilateral, urmărind să amelioreze relații foarte deteriorate între Moscova și Washington, în special din cauza suspiciunilor de ingerință rusă în alegerile prezidențiale americane din 2016.


Cei doi președinți nu s-au întâlnit până acum decât în cadrul unor reuniuni internaționale, ultima oară în noiembrie în Vietnam.


Senatorii americani s-au întâlnit apoi cu reprezentanți ai parlamentului rus, între care președintele Comisiei pentru relații internaționale din Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului federal rus), Konstantin Kosaciov, care i-a invitat să "deschidă o linie de comunicare".


"Acesta este debutul unui dialog, dar trebuie să fim atenți când oamenii nu fac ceea ce spun", a declarat senatorul american John Neely Kennedy, invitând Rusia "să nu se amestece în alegerile americane din acest an".


"Cer Rusiei să plece din Ucraina", a adăugat el, la aproape patru ani după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea.


Președintele Vladimir Putin nu are în program primirea senatorilor americani, a precizat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Aceasta nu va afecta intensitatea contactelor cu oaspeții noștri", a asigurat el, potrivit căruia Kremlinul este "convins că relațiile interparlamentare sunt unul dintre factorii cei mai importanți ai legăturilor bilaterale" ruso-americane.


Sursa: Agerpres.ro




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7979 secunde