Decizie istorică în Statele Unite! 15.000 de militari pentru "Forță Spațială"

282
Decizie istorică în Statele Unite! 15.000 de militari pentru

Articole recomandate

Pentagonul a anunțat că a trimis Congresului SUA proiectul său de lege prin care se creează "Forța Spațială" dorită de președintele american Donald Trump, proiect care s-ar putea lovi de o puternică opoziție, informează Agerpres, citând AFP. 


"Acesta este un moment istoric pentru țara noastră", a declarat secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, citat într-un comunicat. "Proiectul de lege al Departamentului Apărării este un pas strategic menit să asigure interesele naționale vitale ale Statelor Unite în spațiu", a adăugat el. 


Într-o primă fază, "Space Force" va funcționa ca un comandament militar în cadrul armatei aerului. Apoi, cu acordul Congresului, ea va deveni o forță în toată regula, cu propriul șef de stat major și un subsecretar pentru spațiu, dar tot sub controlul armatei aerului, după modelul corpului de elită al pușcașilor marini, care operează în cadrul US Navy. 
Întregul personal militar și civil care activează în domeniul spațial în cadrul Pentagonului va fi regrupat sub un comandament unic.


Proiectul prevede ca Forța Spațială să dispună de circa 15.000 de militari, iar crearea sa ar costa două miliarde de dolari pe parcursul a cinci ani. Dacă va fi aprobată de Congres, Forța Spațială va fi primul serviciu creat de armata americană după US Air Force în 1947.
Dar congresmenii - și unii reprezentanți ai Pentagonului - au criticat proiectul, deoarece consideră că ar presupune prea multă birocrație, în contextul în care Departamentul Apărării din SUA este criticat pentru reacția prea lentă la schimbările tehnologice, tocmai din cauza birocratizării excesive. 


XXX 
Rusia va fi nevoită să ia măsuri reciproce și asimetrice în replică la posibilele amenințări ce rezultă din intențiile SUA de a folosi spațiul cosmic în scopuri militare, a declarat, sâmbătă, un oficial al armatei ruse, citat de Xinhua. 
Potrivit șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov, intențiile SUA de a folosi spațiul cosmic în scopuri militare, în particular decizia de a forma o Forță Spațială, creează premisele militarizării spațiului cosmic. 
"Toate aceste acțiuni ar putea duce la o agravare semnificativă a situației militare și politice, iar Rusia va trebui să răspundă emergenței amenințărilor militare cu măsuri similare și asimetrice", a declarat Gherasimov, citat de grupul media rus Sputnik, controlat de Kremlin, la o conferință privind strategia apărării. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6269 secunde