Decesul agentului Mossad care l-a capturat pe Eichmann

251
Decesul agentului Mossad care l-a capturat pe Eichmann - decesul-1553453003.jpg

Articole recomandate

Fostul spion israelian Rafi Eitan, șeful comandoului care l-a răpit în Argentina, în 1960, pe Adolf Eichmann, unul dintre principalii responsabili de "soluția finală", a decedat, sâmbătă, la vârsta de 92 de ani, în Israel, a anunțat postul de radio public israelian, citat de AFP. 


Eitan a încetat din viață la spitalul Ichilov din Tel Aviv, potrivit postului de radio public, care nu a furnizat alte detalii. 
"Rafi era unul dintre eroii serviciilor de informații ai statului israelian, cu nenumărate acțiuni în favoarea securității Israelului", a declarat într-un comunicat premierul israelian Benjamin Netanyahu. "Vom deplânge moartea sa", a adăugat el. 
Moartea lui Eitan a suscitat un rar elogiu funebru din partea serviciului de securitate internă israelian, Shin Bet. 
"Rafi, care era unul dintre fondatorii secțiunii operaționale a Shin Bet, a condus și a participat la zece operațiuni istorice care vor rămâne secrete încă mulți ani", a afirmat într-un comunicat Nadav Argaman, șeful Shin Bet. 
Născut în noiembrie 1926, într-un kibuț într-o Palestină aflată atunci sub mandat britanic, Eitan s-a alăturat serviciilor secrete israeliene Mossad în anii 1950. El a avansat apoi în ierarhie până la preluarea conducerii operațiunilor Mossad și a participat la capturarea, la Buenos Aires, a lui Eichmann, l-a adus în Israel, unde acesta a fost judecat și spânzurat în 1962 pentru responsabilitatea sa în exterminarea a milioane de evrei între 1939-1945. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4688 secunde