DE NECREZUT! Putin propune limitarea mandatelor prezidențiale

176
DE NECREZUT! Putin propune limitarea mandatelor prezidențiale - putin-1576762032.jpg

Articole recomandate

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că este deschis posibilității de modificare a Constituției Rusiei, inclusiv la propuneri de creștere a puterii parlamentului și de limitare a numărului de mandate prezidențiale, indiferent de cine le exercită, relatează Reuters, conform Agerpres.

Problema schimbării constituționale în Rusia este urmărită atent pe fondul speculațiilor despre propriile ambiții politice ale lui Putin.

Aflat la putere fie ca președinte, fie ca prim-ministru din 1999, Putin, în vârstă de 67 de ani, urmează să renunțe la funcție în 2024, când se încheie al patrulea său mandat prezidențial. Conform actualei constituții, care interzice exercitarea a mai mult de două mandate prezidențiale consecutive, Putin este împiedicat să candideze din nou imediat.

Criticii l-au acuzat că încearcă totuși să se mențină la putere și după 2024, sugerând că ar putea schimba constituția fie pentru a conduce din nou țara din fotoliul de președinte, fie pentru a transfera puterea parlamentului și a-și asuma un rol crescut în calitate de prim-ministru, fie pentru a conduce un nou stat de uniune format din Rusia și Belarusul vecin.

Putin a declarat joi că este deschis ideii de a face modificări constituționale în ceea ce privește puterile parlamentare și instituțiile președinției și primului ministru, dar a spus Rusia ar trebui să dea dovadă de prudență. "Nu este posibil de a face schimbări decât după o pregătire și o discuție aprofundată în societate. Trebuie să fii foarte atent", a spus Putin la tradiționala sa conferință de presă anuală.

El a sugerat că ceea ce s-ar putea schimba în legătură cu mandatele prezidențiale ar fi eliminarea termenului ''consecutiv'' . O astfel de modificare ar exclude orice revenire a lui Vladimir Putin la Kremlin după 2024, când al doilea său mandat consecutiv se încheie. Într-adevăr, el nu ar mai putea părăsi președinția doar pentru un timp și apoi să revină, așa cum a făcut în 2012, după ce a exercitat funcția de prim ministru timp de patru ani (2008-2012), explică AFP.

Acest tip de alternanță "deranjează anumiți politologi, actori ai societății", a spus Putin. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2084 secunde