Cui donează Uniunea Europeană cecul de la Premiul Nobel pentru Pace

342
Cui donează Uniunea Europeană cecul de la Premiul Nobel pentru Pace - europa-1352905587.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană a anunțat, ieri, că va dona cecul de 927.000 de euro care va însoți Premiul Nobel pentru Pace acordat

în acest an forului comunitar unor proiecte în ajutorul copiilor victime ale conflictelor armate, transmite AFP. 


"Premiul Nobel este sinonim cu reconcilierea în întreaga lume. De banii acestui premiu trebuie să beneficieze prima speranță pentru viitor, dar și primele victime ale conflictelor prezente și trecute, și anume copiii", a afirmat președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un comunicat. 

În urma unui acord între Barroso, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și cel al Parlamentului European, Martin Schulz, banii vor fi alocați fondului "EU Nobel Prize Children’s Projects", în favoarea copiilor victime ale conflictelor armate.

Premiul Nobel pentru Pace, care le va fi înmânat oficial celor trei lideri europeni la Oslo, în ziua de 10 decembrie, a fost atribuit în acest an Uniunii Europene, pentru promovarea "păcii, reconcilierii, democrației și drepturilor omului în Europa" de peste șase decenii.

Premiul constă într-o diplomă, o medalie de euro și un cec de 8 milioane de coroane suedez (927.000 de euro).

v v v

Uniunea Europeană a aprobat un pachet de sprijin financiar în valoare de cinci miliarde de euro destinat Egiptului, a anunțat, ieri, președinția egipteană, transmite AFP.

Banca Europeană pentru Investiții (BEI) va acorda Egiptului un credit de două miliarde de euro, la fel ca și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar restul de un miliard de euro va veni de la statele membre ale Uniunii Europene, se arată într-un comunicat publicat la sfârșitul unei întâlniri între președintele egiptean Mohamed Morsi și șefa diplomației europene, Catherine Ashton.

Autoritățile de la Cairo trebuie să rezolve o criză a balanței de plăți și să restabilească încrederea investitorilor, afectată de cele 18 luni de instabilitate politică care au urmat după căderea lui Hosni Mubarak. Recent, ministrul egiptean de finanțe, Momtaz al-Saeed, a declarat că Egiptul ar putea ajunge luna viitoare la un acord de împrumut în valoare de 4,5 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

În luna septembrie, președintele Comisiei Europene a anunțat că UE este gata să acorde Egiptului un ajutor macroeconomic de 500 milioane de euro, care ar urma să se adauge programelor în curs pentru perioada 2011 - 2013, care se ridică la 449 milioane de euro. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7004 secunde