€ 4.7345
£ 5.2361
$ 4.2201

Mai multe ştiri online:

Criza libiană. Mișcare de ultim moment a lui Emmanuel Macron

Ştire online publicată Miercuri, 30 Mai 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Președintele francez Emmanuel Macron i-a reunit, ieri, la Paris, pe principalii patru actori importanți ai conflictului libian în încercarea de a organiza alegeri și de a scoate țara din criză, la șapte ani de la îndepărtarea regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi, o inițiativă privită circumspect de către unii experți, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


„Sperăm într-un angajament al oficialilor libieni pentru un plan de ieșire din criză”, a indicat Palatul Elysee, dând asigurări că lucrează cu emisarul special al ONU, Ghassan Salame. 


La zece luni de la întrevederea dintre premierul Fayez al-Sarraj și mareșalul Khalifa Belqasim Haftar la Celle-Saint-Cloud, în apropiere de Paris, la 25 iulie 2017, șeful statului francez a decis să extindă demersurile diplomatice. 


El i-a invitat, de asemenea, la Palatul Elysee, pe președintele Camerei Reprezentanților, Aguila Salah, cu sediul la Tobruk, care nu recunoaște guvernul de uniune națională din Libia și pe președintele Consiliului de Stat, echivalentul camerei superioare a parlamentului la Tripoli, Khaled al-Mechri. 


„Ei vor lucra la elaborarea unui text politic. Este nevoie de un angajament colectiv de a face totul pentru ca alegeri prezidențiale și parlamentare să aibă loc până la sfârșitul anului”, a anunțat președinția franceză. 


Foaia de parcurs care trebuie validată prevede, de asemenea, unificarea forțelor armate și de securitate, în prezent formate din miliții, precum și crearea unei singure bănci centrale și a unui singur parlament. 


Aceste angajamente vor fi asumate în fața a 20 de țări, membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, state vecine Libiei, țări din Europa, Maghreb și Golf, toate implicate în soluționarea crizei libiene sau afectate de problemele create de aceasta, în special în ceea ce privește securitatea și migrația. 


Președinții Idriss Deby din Ciad, nigerian Mahamadou Issoufou, tunisian Beji Caid Essebsi și congolez Denis Sassou Nguesso, reprezentant al Uniunii Africane pentru Libia, precum și premierul algerian Ahmed Ouyahia participă la convorbiri. 


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7501 secunde