Cu mic, cu mare,

Criza economică îi trimite pe constănțeni la oaste

486
Fie criza cât de rea, armata te apără de ea. Pe timp de recesiune economică, nimic nu este mai sigur decât o slujbă la stat. În timp ce privații își pun afacerile la naftalină și angajații în șomaj, armata își ține larg porțile deschise pentru tineri, fie ei de 14 sau 26 de ani. Se găsește câte ceva pentru toată lumea. Iar constănțenii par să se refugiat spre armată pentru a scăpa de grijile economice ale zilei de mâine. Salariile sunt decente, condițiile bune, nu se mai face instrucție ca pe vremuri, când răcanii erau rupți cu munca și marșurile, program fix și mândria de a fi cadru militar.
De când criza economică bân-tuie și pe meleagurile noastre, tinerii au început să se înghesuie pentru a prinde o slujbă în armata României.
Reprezentanții Biroului de In-formare și Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Constanța spun că, în comparație cu anii trecuți, există o creștere conside-rabilă a numărului de candidați care doresc să intre în armată. "Se pare că pe timp de criză, armata reprezintă o ofertă foarte atrac-tivă", ne-a declarat comandor dr. ing. Andrei Murineanu, comandantul Centrului Militar.

Hai la arme…
În urmă cu vreo două săptă-mâni, s-a încheiat seria de recru-tare a soldaților și gradaților voluntari din județul Constanța. Tinerii cu vârste între 18 și 26 de ani, care se simt atrași de cariera militară, au putut, în perioada martie - aprilie, să-și depună dosarul pentru a ajunge în slujba MApN. Spre surprinderea maiorului Adrian Hodorogea, șeful Biroului de Informare și Recrutare, anul acesta s-au prezentat de două ori mai mulți candidați față de anul trecut, deși numărul locurilor dis-ponibile s-a diminuat considerabil. "303 candidați, dintre care 33 de fete, și-au depus dosarul, în condițiile în care pe Constanța sunt disponibile doar 115 locuri. Foarte mulți tineri doresc să intre în armată în ultimul timp, mai ales dacă facem o comparație cu anul trecut. Spre exemplu, la seria din toamnă, am scos la bătaie 280 de locuri, însă nu s-au înscris decât 180 de candidați. Acum, avem de două ori mai puține locuri, dar aproape de două ori mai mulți candidați", ne povestește maiorul Adrian Hodorogea.
"Dacă ținem cont de ultima serie de recrutare, armata a devenit foarte atractivă pentru tineri. Se pare că pe timp de criză, e o ofertă foarte bună. Dacă economia se îmbunătățește și se măresc salariile, sunt sigur că nu va mai fi la fel de atractivă", ne spune și comandor dr. ing. Andrei Muri-neanu.

Europarlamentarele amână instrucția
Cei 303 de constănțeni care și-au depus dosarul pentru a deveni ostași vor pleca în curând la Breaza pentru selecția finală. Până pe 20 mai, tinerii vor susține un test psihologic și o probă sportivă, după care se face ierarhizarea finală. Cei care sunt acceptați, pe 10 iunie, vor pleca la pregătiri, în diferite localități din țară, în funcție de arma la care au fost admiși. Inițial, data de începere a instruc-ției fusese stabilită pe 1 iunie, însă alegerile europarlamentare din 7 iunie au devansat cu 10 zile pregătirile.
Cursurile și instrucția vor dura și ele trei luni de zile, după care militarul este considerat pregătit pentru a intra oficial în oaste și va fi repartizat la unitatea militară. După doi de vechime, poate opta pentru cariera de subofițer sau ofițer, dar asta presupune alte exa-mene și alte perioade de cursuri.

Armata vrea și ofițeri
Armata pare să fie o carieră de viitor și pentru cei cu studii su-perioare. Astfel, pentru sesiunea din vară, academiile militare și școlile post liceale de specialitate din țară scot la concurs sute de locuri. La Constanța, spre exem-plu, pentru ofițeri s-au înscris deja 78 de tineri, cei mai mulți, 35 de băieți și o fată, optând pentru Academia Navală "Mircea cel Bătrân", în condițiile în care aici nu sunt disponibile decât 37 de locuri pentru băieți și patru pentru fete. Alți 33 de constănțeni au optat pentru școlile de maiștri militari.

130 de copii s-au înscris deja la colegiile militare
Câți dintre noi nu visam, când eram mici, să devenim soldați și să mergem la război? Iată că mulți copii din județul Constanța tind să-și urmeze acest vis încă de mici, mai puțin partea cu războiul (Doamne ferește!), iar armata le dă ocazia. Pentru anul școlar 2009 - 2010, MApN scoate la concurs 375 de locuri (300 pentru băieți și 75 pentru fete) în cele trei colegii militare liceale din Câmpulung Moldovenesc, Breaza și Alba Iulia. Potrivit maiorului Adrian Hodorogea, șeful Biroului de In-formare și Recrutare, până în prezent, și-au depus dosarul 130 de elevi constănțeni din clasa a VIII-a. Pentru a se putea înscrie, copiii trebuie să aibă până în 16 ani. Selecția se va încheia la sfârșitul lunii iunie, după ce candidații vor efectua o vizită medicală amănun-țită la Spitalul Militar. După care, elevii pleacă la Breaza, unde vor susține o testare psihologică și probele sportive eliminatorii. Dacă vor trece și de acestea, atunci trebuie să afle că greul de-abia acum începe. După terminarea clasei a VIII-a, in-diferent de notele obținute la examenele de capacitate teze unice și alte examene inventate peste noapte de Ministerul Edu-cației, elevii vor da teste grilă de admitere la matematică și română. Cei admiși, timp de patru ani, vor fi cazați, instruiți și educați pe banii armatei, urmând ca la terminarea colegiului să susțină examenul de bacalaureat și admiterea la orice facultate, exact ca toți elevii de clasa a XII-a. În trecut, elevilor li se asigura, la terminarea colegiului, continuarea studiilor militare, însă acum acest lucru nu mai este valabil.

Simbrie de ostaș
Așadar, armata pare a fi o opțiune de succes pentru toți tinerii, indiferent că au 14 sau 26 de ani, mai ales în condiții de criză economică.
În aceste vremuri, armata oferă, pe lângă stabilitatea locului de muncă, și un venit considerat de mulți decent. Spre exemplu, un militar gradat voluntar, aflat la început de carieră, ajunge la un salariu de 1.200 - 1.300 de lei, cu tot cu alocația de hrană. Înaintând în vechime și grad, veniturile cresc, putând ajunge și la câteva mii de lei. Așadar, pentru cei care acum află de avantajele carierei de militar și au ratat seria din martie - aprilie, în toamna acestui an ar trebui să mai fie organizată o selecție. Însă, din motive ce țin de criză și economie, această serie nu mai este sigură.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6916 secunde