Mai multe ştiri online:

Criza din Venezuela, fără sfârșit. Maduro, reales președinte după un scrutin contestat

Ştire online publicată Luni, 21 Mai 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Nicolas Maduro a fost reales duminică președinte al Venezuelei, informează Reuters, din sursă oficială. Procesul electoral a fost contestat atât în țară, cât și pe plan extern, transmit agențiile de presă internaționale.


Potrivit comisiei electorale naționale, prezența la urne a fost de 46,1%, față de 80% la precedentele alegeri prezidențiale, din 2015. De data aceasta, principalele forțe de opoziție au făcut apel la boicot.


Datele oficiale anunțate de comisie arată că Maduro a obținut 5,8 milioane de voturi, iar cel mai bine plasat adversar, Henri Falcon, 1,8 milioane; pe liste erau înscriși aproximativ 20,5 milioane de alegători.


Atât Falcon, cât și un alt candidat, pastorul Javier Bertucci, au afirmat că nu recunosc rezultatele, deoarece au avut loc numeroase nereguli. Printre altele, în apropierea unor secții de votare au fost amplasate circa 13.000 de standuri pro-guvernamentale. Cu scopul de a crește participarea la vot - și implicit legitimitatea alegerii lui Maduro - multe secții și-au prelungit programul după ora oficială de închidere.


Nicolas Maduro a ajuns președinte în 2013, fără a fi ales, după moartea predecesorului său, Hugo Chavez, și se proclamă continuator al doctrinei socialist-populiste cunoscute sub numele de "chavism". A fost ales printr-un scrutin extraordinar în 2015, iar în urma scrutinului de duminică, va dispune de un nou mandat prezidențial, de data aceasta de 6 ani, începând din ianuarie 2019.

Pe plan internațional, Statele Unite și grupul de la Lima - o alianță de 14 state din America Latină și Caraibe - au anunțat dinainte că nu recunosc scrutinul, deoarece este nedemocratic; opoziția venezueleană nu a avut posibilitatea de a înscrie un candidat unic cu șanse reale, din cauza termenului prea scurt în care au fost organizate alegerile anticipate.

Vineri, SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva unor oficiali ai regimului de la Caracas, iar duminică, secretarul de stat american, Mike Pompeo, și adjunctul acestuia, John Sullivan, au respins din nou legitimitatea procesului electoral. Pompeo a scris în rețeaua Twitter că "alegerile frauduloase nu rezolvă nimic", iar Sullivan a declarat la Buenos Aires, înaintea unei reuniuni a G20, că se vor discuta și alte sancțiuni, posibil în domeniul petrolier, însă acestea trebuie să afecteze doar oficialii, nu și poporul venezuelean, scrie realitatea.net


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7762 secunde