Corupția în Bulgaria depășește de două sau trei ori media europeană

206
Corupția în Bulgaria depășește de două sau trei ori media europeană - spaga-1348604088.jpg

Articole recomandate

Corupția în Bulgaria, cu 150.000 de mite pe lună, depășește de două sau trei ori media europeană și constituie o problemă endemică, a reclamat Centrul pentru studiul democrației (CSD) de la Sofia.


În urma unei anchete în rândul popu-lației bulgare, reiese că persoanele chestionate consideră corupția de două ori mai des practicată, comparativ cu media europeană, în serviciile publice vamale, de justiție, poliție, sănătate și educație, potrivit unui raport al CSD. Conform unui index de calcul european, corupția în Bulgaria atinge 25 de puncte, în timp de media europeană se situează la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt România (31), Lituania (27) și Slovacia (27). "Din cauza nepedepsirii corupției la nivelurile înalte ale puterii, Bulgaria este una dintre puținele - dacă nu singura - țară din Europa fără corupție politică dovedită de tribunale", arată CSD în acest studiu finanțat de fundația germană Friedrich Ebert. "Contractele publice, inclusiv proiectele finanțate de UE, constituie instrumentul cel mai puternic al corupției politice", constată CSD. Criza a exacerbat concurența între companii pentru a obține contracte de achiziții publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici și ad-ministrației să obțină comisioane ilegale, adaugă Centrul. Centrul de studiu al democrației evaluează corup-ția pe baza anchetelor privind participarea cetățenilor la acte de corupție și presiunea pe care aceștia o resimt să dea mită. Corupția în administrație a crescut în 2011 în ra-port cu 2010, un individ din patru acordând bani sau un cadou pentru a obține un serviciu administrativ.

Sporirea controlului asupra administrației de la aderarea Bulgariei la UE a avut totuși un efect de descurajare a corupției, arată CSD. Astfel, numărul persoanelor care au dat mită în urma unor presiuni a scăzut - de la 70 la sută la 48 la sută - în cinci ani.

În același timp, numărul bulgarilor care au dat un cadou sau bani fără cerere explicită din partea unui angajat a crescut de la 4 la sută la 11 la sută, conform studiului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2603 secunde