Coreea de Nord, sancțiuni aspre din partea ONU. China cere Phenianului să ia decizii inteligente

207
Coreea de Nord, sancțiuni aspre  din partea ONU. China cere Phenianului să ia decizii inteligente - coreadenord-1502018940.jpg

Articole recomandate

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, sâmbătă, Rezoluția 2371, prin care se impun noi sancțiuni Coreei de Nord, informează agențiile internaționale de presă.

Organizația Națiunilor Unite intenționează să reducă cu o treime veniturile din exporturi ale regimului comunist de la Phenian, care se ridică în prezent la aproximativ trei miliarde de dolari anual, ca reacție la recentele teste nord-coreene cu rachete balistice intercontinentale. În acest scop, rezoluția Consiliului limitează numărul de muncitori nord-coreeni în străinătate; interzice înființarea de noi companii cu capital mixt, cu participare nord-coreeană; interzice noile investiții în firmele cu capital mixt existente; adaugă nouă nume pe lista neagră a persoanelor fizice nord-coreene ale căror active sunt blocate în întreaga lume și cărora li se interzice să călătorească în străinătate; blochează activele internaționale a încă patru companii nord-coreene, inclusiv principala bancă folosită de Coreea de Nord pentru schimburile valutare.

Decizia Consiliului a fost unanimă, după luni de negocieri între Statele Unite și China, principalul partener internațional al Coreei de Nord. În lipsa unui acord, China și Rusia, ca membri permanenți ai Consiliului de Securitate, ar fi putut face uz de dreptul lor de veto.

În Consiliul de Securitate, China a cerut sâmbătă Statelor Unite să suspende desfășurarea sistemului antirachetă THAAD în Coreea de Sud și să demonteze componentele deja instalate. "Desfășurarea sistemului THAAD nu va aduce o soluție la problema testelor nucleare și lansărilor de rachete din Coreea de Nord", a afirmat ambasadorul chinez la ONU, Li Jieyi, după votul în favoarea noilor sancțiuni.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a chemat, ieri, regimul de la Phenian să ia o decizie "inteligentă" după înăsprirea sancțiunilor ONU împotriva Coreii de Nord, adresând de asemenea un apel la reținere SUA și Coreii de Sud, transmit AFP, DPA, Reuters și Xinhua.

"Ar fi benefic pentru Coreea de Nord să ia o decizie bună și inteligentă", a declarat presei ministrul chinez, după întrevederea avută cu omologul său nord-coreean, Ri Hong-Yo, cu privire la noile sancțiuni adoptate de ONU.

Cei doi au discutat la Manila, înaintea unui forum ASEAN privitor la securitatea în regiune.

Wang Yi și-a exprimat sprijinul față de cele mai recente sancțiuni adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, după testele cu rachete ale Phenianului în luna iulie, dar a insistat ca aceste măsuri să fie însoțite de discuții între principalele state implicate.

Ministrul de externe chinez a apreciat că nu va ușoară relansarea negocierilor în format de șase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, SUA, Rusia și Japonia - toate reprezentate la reuniunea de la Manila) cu privire la programele nuclear și balistic ale Phenianului, dar a subliniat că dialogul este necesar și că toate părțile trebuie să acționeze în acest scop.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2543 secunde