Coreea de Nord califică drept 'scelerate' sancțiunile ONU

142
Coreea de Nord califică drept 'scelerate' sancțiunile ONU - taesonghan-1505225284.jpg

Articole recomandate

Coreea de Nord a calificat marți drept 'scelerate' noile sancțiuni ale ONU, adoptate cu o zi înainte în unanimitate de Consiliul de Securitate la inițiativa SUA, adresând în același timp un avertisment Washingtonului, informează Agerpres.ro.


'Măsurile care vor veni din partea RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a Coreei de Nord) le vor provoca SUA ce mai mare durere pe care au cunoscut-o în istoria lor', a declarat ambasadorul nord-coreean, Tae Song Han, în fața Conferinței pentru Dezarmare de la Geneva.

Cea de-a opta serie de măsuri vizând Coreea de Nord, aprobate luni și de China și de Rusia, cele mai apropiate susținătoare ale Coreei de Nord, este menită să pedepsească Phenianul pentru testul său nuclear din 3 septembrie. Prin aceste sancțiuni, de fiecare dată tot mai severe, ONU speră să determine Phenianul să negocieze pe marginea programelor sale balistic și nuclear.

În opinia SUA, Marii Britanii, Franței și Italiei, rezoluția adoptată luni este 'foarte solidă', 'echilibrată' și îi permite ONU să-și afirme 'unitatea' și 'determinarea'. 'Nu căutăm război', a dat asigurări ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, care săptămâna trecută asigura că Phenianul 'doar asta caută'. Luni, ea a admis că Phenianul 'nu a trecut de punctul fără întoarcere'.

Seulul a salutat adoptarea acestei noi rezoluții a ONU, calificând-o drept un 'avertisment sever' pentru Phenian. La Tokyo, premierul Schinzo Abe a 'apreciat foarte mult' această rezoluție 'rapidă' și 'puternică'.

Primul proiect al textului american era unul 'maximal' în privința a 'absolut tot', potrivit unui diplomat. El prevedea un embargo asupra petrolului, produselor petroliere și gazului, retrimiterea în Coreea de Nord a expatriaților săi, înghețarea bunurilor lui Kim Jong-Un, interdicția de a importa textile nord-coreene și inspecții prin forță ale navelor din larg suspectate că încalcă rezoluțiile ONU. Însă, pentru a se asigura de sprijinul Rusiei și Chinei asupra votului, Washingtonul a fost nevoit să-și reducă pretențiile. În urma discuțiilor, înghețarea bunurilor liderului nord-coreean, nedorită de Moscova, a fost retrasă din text.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4383 secunde