Consiliul de Securitate al ONU, divizat în problema Libia

193
Consiliul de Securitate al ONU, divizat în problema Libia - consiliul-1555672991.jpg

Articole recomandate

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, joi, în legătură cu Libia, fără să stabilească o strategie clară pentru a reclama rapid un acord de încetare a focului între beligeranți, în timp ce Statele Unite și Rusia continuă să opună rezistență unui proiect de rezoluție britanic, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

Aceste două țări s-au opus publicării unei declarații a Consiliului, au precizat sursele. La începutul conflictului, a fost făcută o declarație și nu sunt multe de adăugat, cu atât mai mult cu cât Londra propune de luni o rezoluție, fără succes, potrivit un diplomat.

Obiectivul reuniunii cu ușile închise, solicitată de președinția germană a Consiliului, a fost de "a avea un punct de vedere despre situația de pe teren din partea emisarului ONU, Ghassan Salame", a declarat ambasadorul german Christoph Heusgen.

Emisarul Națiunilor Unite le-a spus celor 15 țări membre ale Consiliului că este foarte îngrijorat de perspectiva unui conflict generalizat în acest weekend.

"Forțele militare se apropie de zone rezidențiale și sunt mărturii potrivit cărora ambele părți primesc întăriri", a adăugat un alt diplomat.

Parlamentarii sârbi bosniaci au votat crearea unei forțe de poliție de rezervă

Parlamentarii sârbi bosniaci au votat, joi, pentru crearea unei forțe de rezervă a poliției, mișcare considerată de bosniacii musulmani care trăiesc în entitatea autonomă Republica Srpska ca fiind o amenințare pentru securitatea lor, relatează Reuters.

Bosnia a ieșit din războiul etnic purtat în anii '90 separată în două regiuni autonome, Republica Srpska și Federația Bosniaco-Croată. Ele au o armată comună, dar fiecare regiune are propria ei poliție.

Potrivit ministrului de Interne al Republicii Srpska, Dragan Lukac, este nevoie de forțe suplimentare de poliție din cauza riscurilor de securitate generate de sosirea migranților ori de problemele meteo.

Însă musulmanii bosniaci, minoritari în entitatea sârbă a Bosniei, afirmă că propunerea votată reînvie amintirile atacurilor comise asupra civililor de forțele de rezervă ale poliției sârbe.

În prezent, forțele de poliție ale Republicii Srpska numără circa 7.000 de membri, inclusiv 350 de ofițeri bosniaci. Conform ministrului Dragan Lukac, efectivele noii forțe de rezervă vor fi de circa 20% din cele ale celor deja existente, iar recrutările vor începe anul viitor, fiind prevăzută instruirea a circa 200 de ofițeri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3802 secunde