Conflictul dintre Siria și Turcia, primele obuze, primii morți

448
Armata turcă a bombardat, ieri dimineață, pozițiile armatei siriene de la frontiera dintre cele două țări, ca răspuns la tirurile siriene de obuz care au ucis, miercuri, cinci civili turci într-o localitate de la graniță, a declarat o sursă din domeniul securității.

"Tiruri de artilerie au fost reluate la ora 3.00 GMT (6.00, ora României) în această dimineață (n.r. - ieri)", a precizat sursa din domeniul securității, sub protecția anonimatului.

Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), mai mulți soldați sirieni au fost uciși în noaptea de miercuri spre joi, în bombardamentele lansate de armata turcă, acestea vizând o poziție a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, în apropiere de Tall al-Abyad.

Tensiunile dintre Siria și Turcia, care susține in-surgenții sirieni, au crescut brusc miercuri, după ce mai multe obuze au lovit localitatea turcă Akçakale, situată chiar în fața postului de frontieră sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte între trupele fidele președintelui sirian Bashar al-Assad și rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL).

v v v

Parlamentul turc s-a reunit de urgență, ieri dimineață, cu ușile închise, pentru a autoriza armata să efectueze operațiuni pe teritoriul sirian, informează AFP.

Deputații turci au dezbătut un text propus de guvernul islamo-conservator care stipulează că, "dacă este necesar", el va fi mandatat pentru a ordona operațiuni armate în Siria, deoarece "activitățile ostile ce vizează teritoriul turc sunt pe punctul de a deveni un atac militar și ca urmare a acestui fapt amenință securitatea noastră națională". Această autorizare parlamentară este valabilă timp de un an.

Incidentul, cel mai grav de la distrugerea unui avion turc de către apărarea siriană în iunie, a fost ferm condamnat de NATO și SUA, care și-au exprimat solidaritatea cu Turcia, țară membră a Alianței Nord-Atlantice.

Turcia, care cere pleca-rea președintelui sirian Bashar al-Assad, susține rebelii și găzdu-iește pe teritoriul său refugiați sirieni.

v v v

Într-o scrisoare a ambasadorului său la ONU, Ertugul Apakan, adresată secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, și ambasadorului Guatemalei, Gert Rosenthal, a cărui țară deține pre-ședinția Consiliului în octombrie, Ankara califică incidentul drept "un act de agresiune din partea Siriei împotriva Turciei".

În această scrisoare, a cărei copie a fost obținută de către AFP, Turcia solicită Consiliului să "adopte măsurile necesare cu scopul de a pune capăt unor asemenea acte de agresiune și să garanteze că Siria respectă suveranitatea, integritatea teritorială și securitatea Turciei". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3694 secunde