CONCLUZIA ANTROPOLOGILOR: Homo erectus a dispărut acum 110.000 de ani

512
CONCLUZIA ANTROPOLOGILOR: Homo erectus a dispărut acum 110.000 de ani - ddd-1576765763.jpg

Articole recomandate

Ultimii indivizi din specia Homo erectus ar fi dispărut de pe Terra în urmă cu circa 110.000 de ani pe insula Java din Indonezia, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, informează AFP și Agerpres.

"Pentru prima dată, am stabilit într-o manieră convingătoare momentul exact al dispariției lui Homo erectus, unul dintre cei mai importanți strămoși ai noștri", a declarat Kira Westaway, cercetătoare la Universitatea Macquarie din Australia, coautoare a studiului.

Rămășițe fosilizate ale lui Homo erectus - 12 calote craniene și două oase provenind de la membrele inferioare - au fost descoperite în anii 1930 în situl Ngandong, aflat pe malurile fluviului Solo de pe insula Java din Indonezia, însă ele nu au putut până acum să fie datate cu precizie.

Homo erectus ar fi trăit în urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani. El a fost primul dintre "verișorii" noștri îndepărtați care au migrat în afara Africii în urmă cu 1,8 milioane de ani.

"Homo erectus din Ngandong avea cel mai mare creier și cea mai înaltă frunte dintre toți Homo erectus cunoscuți, semn al unei schimbări evolutive importante. Datarea acestei schimbări este crucială pentru interpretarea noastră și pentru modul în care îi înțelegem pe verișorii noștri îndepărtați", a adăugat Kira Westaway.

Combinând mai multe tehnici de datare, cercetătorii au putut să stabilească faptul că acele oseminte au o vechime cuprinsă între 108.000 și 117.000 de ani.

"Acest lucru confirmă că Ngandong este cel mai tânăr sit cu fosile de Homo erectus pe care l-am descoperit în lume", a precizat Russell Ciochon, cercetător la Universitatea Iowa din Statele Unite, coautor al studiului.

Această datare permite oamenilor de știință să exploreze cauzele dispariției lui Homo erectus: faptul că aceste date coincid cu debutul perioadei interglaciare "oferă primul indiciu potențial".

În schimb, noua datare elimină orice teorie despre o presupusă vină a lui Homo sapiens, care ar fi ajuns în realitate în acea zonă după extincția lui Homo erectus. "Aceste rezultate arată cu claritate că afirmațiile anterioare (...), potrivit cărora Homo erectus și oamenii moderni s-ar fi încrucișat în această regiune, sunt eronate", a explicat Kira Westaway.

Însă ei ar fi putut să se întâlnească cu Omul de Denisova, misterioși verișori dispăruți ai omului modern, identificați în 2010. "Bănuim că această specie a coborât pe continent până în Asia de Sud-Est și a putut să interacționeze cu Homo erectus din Ngandong. Dar acest lucru rămâne să fie dovedit", a adăugat aceeași cercetătoare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5716 secunde