Comisia Europeană, criticată pentru gestionare defectuoasă în scandalul Barroso

255
Comisia Europeană, criticată pentru gestionare defectuoasă în scandalul Barroso - comisia-1532610950.jpg

Articole recomandate

Comisia Europeană (CE) a fost acuzată de mediatoarea UE (Ombudsman European) pentru gestionare defectuoasă în cazul lui Jose Manuel Barroso, pentru că actualul președinte al CE, Jean-Claude Juncker, a închis ochii în fața activităților de lobby ale predecesorului său în funcție, informează AFP, consultată de Agerpres. 


După numeroase sesizări, mediatoarea Emily O’Reilly este foarte severă în concluziile sale privind cazul Barroso date publicității: "Răspunsul Comisiei la recomandările și propunerile de îmbunătățire ale Mediatorului nu a fost satisfăcător". 


"Mediatorul își închide ancheta, confirmând constatările sale de gestionare defectuoasă", concluzionează O’Reilly. 


Angajat de banca de investiții Goldman Sachs în 2016, fostul președinte al Comisiei Europene din 2004 până în 2014 s-a obligat în scris să nu facă lobby pe lângă echipa condusă de Jean-Claude Juncker. Or, portughezul s-a întâlnit cu unul din vicepreședinții Comisiei, finlandezul Jirki Kaitainen, la 25 octombrie 2017, într-un hotel situat în apropiere de sediul executivului comunitar din Bruxelles. 


Responsabil cu investițiile și competitivitatea, Katainen, fost prim-ministru în Finlanda, face parte din aripa cea mai liberală a Comisiei și a fost pentru scurt timp comisar sub președinția CE a lui Barroso în 2014. 


"Întâlnirea a fost înregistrată ca o întâlnire cu banca Goldman Sachs și este, prin urmare, considerată drept o întâlnire în scopuri de lobby", chiar dacă Barroso și Katainen au susținut ulterior că a fost o "întrevedere privată și personală", susține O’Reilly. 


"Conținutul întâlnirii duce, de asemenea, la concluzia că reuniunea a abordat, cel puțin parțial, probleme legate de comerț și apărare", a adăugat ea. 


Mediatoarea a cerut Comisiei Europene să solicite un aviz din partea Comisiei de etică și i-a recomandat să solicite în mod oficial ca fostul său președinte să se abțină de la a face lobby pe lângă Comisie timp de mai mulți ani de acum încolo. Jean-Claude Juncker nu a reacționat, deplânge O’Reilly. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3574 secunde