Maxima zilei: "Am auzit de atâtea ori oameni văicărindu-se: «Ce mă fac cu tine?!», dar niciodată «Ce să mă fac cu mine?»"

Colecistita litiazică se tratează numai chirurgical

6481
Colecistitele sunt inflamații ale vezicii biliare, un organ situat lângă ficat, care are rol în digestia alimentelor. Vezica biliară este rezervorul temporal al bilei între perioadele mesei. Bila este un lichid secretat de ficat, necesar în digestia grăsimilor alimentare. Vezica biliară concentrează acest lichid biliar în perioadele de inactivitate alimentară a tubului digestiv, urmând a fi evacuată când apar primii stimuli alimentari, așa cum ne-a spus dr. Cătălin Grasa, medic primar chirurg în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Colecistita este de două feluri: litiazică (cu pietre) sau fără pietre. Fiecare poate îmbrăca forme inflamatorii și așa putem vorbi de colecistită cronică și colecistită acută, care este și cea mai "zgomotoasă", așa cum ne-a spus specialistul. "În astfel de cazuri este necesară internarea pacientului în spital și intervenția chirurgicală de îndepărtare a colecistului", a spus dr. Cătălin Grasa.
Colecistita nu trebuie confundată cu o colică biliară, aceasta din urmă fiind o durere pasageră care crește și descrește în intensitate la interval de 20 de minute și care apare, cel mai adesea, după un prânz copios, bogat în grăsimi.
Femeile sunt mult mai afectate de formarea calculilor biliari, frecvența îmbolnăvirilor fiind de 10/1. Nu este vorba de alimentație, ci mai ales de spectrul hormonal.
Persoanele care au colecistite acuză o durere situată subcostal dreapta, care poate fi însoțită sau nu de o senzație de greață sau de vărsături. Simptomele apar după mese copioase, bogate în grăsimi.
În cazul în care pacientul acuză astfel de simptome, trebuie să se prezinte la medicul de familie. Cea mai simplă metodă de investigație neinvazivă este ecografia abdo-minală. "De cele mai multe ori, colecistita litiazică este asimptomatică și afecțiunea poate fi descoperită întâmplător", ne-a spus dr. Grasa.
În cazurile cele mai ușoare, medicul poate recomanda tratament medicamentos, care constă în antialgice și antispastice. Tratamentul medicamentos trebuie însoțit obligatoriu și de un regim alimentar dietetic. Pacientul nu trebuie să consume prăjeli, ciocolată, ouă.
Însă, dacă numărul colicilor biliare crește, la fel și intensitatea durerii, trebuie neapărat consultat un medic chirurg.
Timpul de recuperare după o intervenție chirurgicală este de maxim o săptămână. Dr. Cătălin Grasa ne-a spus că există și substanțe care dizolvă calculii însă, pe lângă faptul că au efecte adverse, în timp, s-a demonstrat faptul că nu este tratamentul ideal pentru litiaza colecistului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7581 secunde