Ciprul critică Ankara după blocarea unei nave de explorare a gazelor

129
Ciprul critică Ankara după blocarea unei nave de explorare  a gazelor - ciprulcriticaankara-1518437027.jpg

Articole recomandate

Ciprul a apreciat, ieri, că Ankara a încălcat dreptul internațional după ce marina turcă a blocat o navă italiană plecată să exploreze gaze naturale în apele insulei mediteraneene, transmite AFP.

Gigantul italian din domeniul energiei ENI a informat agenția cipriotă de presă că unul dintre vapoarele sale a primit ordin de la nave turce să se oprească din cauza unor activități militare în sectorul respectiv.

Vaporul se îndrepta spre blocul 3 al Zonei Economice Exclusive (ZEE) a Ciprului, pentru a începe explorarea acestui bloc situat la est de insulă.

Divizarea Ciprului datează din 1974 când trupele turce au invadat nordul insulei ca reacție la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia.

Explorările de gaze naturale efectuate în ZEE de Republica Cipru, membru al UE care își exercită autoritatea numai pe două treimi din țară, au declanșat tensiuni cu Ankara care dorește suspendarea lor până la găsirea unei soluții pentru divizarea insulei.

"Încercăm să evităm orice ar putea înrăutăți situația, fără să ignorăm faptul că acțiunile Turciei sunt o încălcare a dreptului internațional", a spus președintele cipriot Nicos Anastasiades.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0788 secunde