Cine sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru fizică

189
Cine sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru fizică - nobel-1349820436.jpg
Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2012 a fost atribuit cercetătorului francez Serge Haroche și omului de știință american David Wineland, pentru activitatea lor în domeniul fizicii cuantice, s-a anunțat, ieri, la Stockholm Comitetul Nobel. 


"Laureații Premiului Nobel pentru Fizică 2012 au deschis porțile spre o nouă eră de experimente în domeniul fizicii cuantice, demonstrând posibilitatea observării directe a particulelor cuantice, fără a le distruge", conform comunicatului emis de Academia Regală de Științe din Suedia.

În acest an, în contextul crizei economice, Fundația Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), față de 10 milioane de coroane cu începere din 2001. Fiecare premiu constă într-o medalie, o diplomă personală și o recompensă financiară.

Premiul Nobel pentru Fizică este cel de-al doilea oferit în cadrul săptămânii Nobel și va fi urmat de premiile pentru, Chimie, Literatură, Pace și Economie. Primele premii Nobel pentru domeniile din știință, dar și cele pentru literatură și pace au fost oferite în 1901, în conformitate cu dorința testamentară a inventatorului dinamitei, Alfred Nobel. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4162 secunde