Cine este noul lider al mișcării islamiste Hamas

203
Cine este noul lider  al mișcării islamiste Hamas - cineeste-1494156515.jpg

Articole recomandate

Fostul premier palestinian Ismail Haniyeh a fost ales, sâmbătă, în fruntea biroului politic al Hamas, la câteva zile după ce mișcarea islamistă aflată la putere în Fâșia Gaza a declarat că acceptă un stat palestinian limitat la frontierele din 1967, transmite AFP.

Haniyeh, născut în 1963, îi succede lui Khaled Meshaal, care a ocupat acest post din 1996.

"Ismail Haniyeh a fost ales șef al biroului politic al Hamas în alegerile interne", a comunicat Hamas, pe site-ul său, purtătorul de cuvânt Ha-zem Qassem, precizând că mișcarea este "convinsă de necesitatea alternanței la putere".

Spre deosebire de predecesorul său, care trăiește în exil în Qatar, Haniyeh va rămâne în Gaza, aflată sub blocadă israeliană de peste un deceniu.

Aripa pragmatică a Hamas, condusă de Haniyeh, pare să fi avut rolul decisiv în redactarea unui nou document, publicat luni și adăugat la carta Hamas, prin care sunt recunoscute frontierele din 1967 și se insistă asupra caracterului "politic" și nu "religios" al conflictului cu Israel.

Israel, angajat în trei războaie cu Hamas între 2008 și 2014, SUA și Uniunea Europeană consideră această mișcare drept grupare "teroristă". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Mai 2017
Stire din Politică-Administrație : Grindeanu, vizita în Israel
Pagina a fost generata in 0.3944 secunde